Op de EMO 2019 in september wil de VDW minstens 100 CNC-machines van zowel Duitse als niet-Duitse fabrikanten aan elkaar koppelen. De machinebeurs in Hannover is de eerste waar de op OPC UA gebaseerde Umati interface zo grootschalig wordt getoond. De interface moet op termijn zorgen voor meer efficiency zowel als kwaliteit in de verspaning.  

Grote demonstratie nieuwe interface maakt Industrie 4.0 tastbaar

De VDW heeft twee jaar geleden op de EMO officieel het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een standaard interface voor werktuigmachines. Enkele maanden geleden liet men op de AMB al een voorproefje zien. Daar waren meerdere machines van Duitse fabrikanten gekoppeld aan een MES-systeem, gebruikmakend van de standaard interface. De EMO 2018 in september wordt de lakmoesproef.

Hardheidcompensatie

De Umati standaard (universal machinetool interface) moet Industrie 4.0 voor de gebruikers tastbaar gaan maken. Een van de partijen die deelneemt aan het huidige Umati consortium is Profiroll Technologies. Dat ontwikkelde recent een applicatie voor het analyseren van machinedata – ongeacht het merk – om tot hogere toleranties te komen dankzij een hardheidcompensatie. De hardheidcompensatie vlakt automatisch verschillen in de hardheid binnen het te bewerken materiaal uit. “Zo je wilt kun je dan over een intelligente machine spreken”, zegt Stephan Kohlsmann, directeur van Profiroll Technologies. Profiroll is een fabrikant van speciaalmachines voor onder andere het profielwalsen van schroefdraad.

Stephan Kohlsmann, directeur Profiroll Technologies.

Voordelen van standaard interface

Hij ziet voordeel in de nieuwe standaard. Op dit moment kost het aanpassen van de software voor het uitlezen van machinedata, zodat deze door de klant verder verwerkt kunnen worden, veel uren. Dat is een tijd- en kostenintensieve opdracht. “Umati zorgt voor het eerst dat we klantwensen überhaupt kunnen realiseren”, zegt Kohlsmann. Hij vergelijkt deze doorbraak met bijvoorbeeld de komst van 5G voor mobiel dataverkeer, of autonoom rijden. De nieuwe standaard kun je volgens de VDW nog het beste vergelijken met de USB-aansluiting van een PC. Sinds de USB-standaard wordt toegepast, kunnen eenvoudig apparaten aan een PC worden gekoppeld.

Snelle opmars OPC-UA

De Duitse machinebouwers hebben voor de OPC-UA standaard voor data-uitwisseling gekozen. Deze industriële communicatiestandaard is machinebouwer- en platform onafhankelijk. Volgens Alexander Broos, hoofd onderzoek en techniek bij de VDW, wint OPC-UA snel terrein in industriële toepassingen omdat het tegelijkertijd een model voor data-uitwisseling is alsook een communicatiestructuur.

De toenemende betekenis van digitalisering is een van de hoofdthema’s van de EMO 2019. IoT in Production is een apart onderdeel van de grote machinebeurs. Bezoekers zien hier een overzicht van relevante aspecten van digitalisering. Zoals security, industriële cloud services, kunstmatige intelligentie, machine learning, proces monitoring en predictive maintenance. De EMO 2019 vindt van 16 tot en met 21 september plaats in Hannover.

Lees hier over de presentatie van Umati op de AMB 2018

En lies hier hoe de Amerikanen inzetten op MTConnect als interface voor de werktuigmachine industrie

Pin It on Pinterest