De Duitse fabrikanten van precisie gereedschappen verwachten na een recordjaar 2018 opnieuw groei in 2019. Niet veel, maar toch 1 procent, zo heeft de VDMA Präzisionswerkzeuge bekend gemaakt tijdens de presentatie van de cijfers over 2018. De VS zijn dit jaar de groeimotor. De meningen over de voor de sector best wel belangrijke auto-industrie zijn verdeeld.

De recordomzet van € 11,5 miljard euro in 2018 (verwachting op basis van voorlopige cijfers) is vooral te danken aan de verkoop van verspanende gereedschappen en opspanmiddelen. Deze twee deelsectoren binnen de Duitse precisie gereedschappenindustrie hebben een zeer goed jaar achter de rug. Zowel in Duitsland als in de exportmarkten groeide de afzet. De stempel- en matrijzenindustrie heeft het vooral in de exportlanden moeilijk. Deze sector kon vorig jaar alleen in Duitsland zelf groeien.

Nederland 3e belangrijkste exportmarkt, cijfer vertekend door de rol van Nederland distributieland

De belangrijkste exportmarkten in 2018 (stand eind oktober 2018, bron VDMA)

De export van de gereedschapproducenten steeg afgelopen jaar met 5 procent. De VS heeft de positie als belangrijkste exportmarkt voor verspanende gereedschappen uitgebouwd. Ook de Europese buurlanden van Duitsland deden het goed. Een opvallend cijfer in de tabellen van de VDMA is dat over de export van gereedschappen naar Nederland. Die groeide sterk: naar ruim € 450 miljoen  tegenover € 395 miljoen een  jaar eerder. De reden is evenwel dat Nederland als een belangrijke distributieland voor meerdere Duitse gereedschappenfabrikanten geldt. Die hebben hier hun logistieke centra. De gereedschappen worden dus weer verder verdeeld.Helft gereedschapfabrikanten verwacht verdere verzwakking auto-industrie

China wisselende verwachtingen

Zelfs de tweede grootste exportmarkt, China, liet een lichte groei zijn. De producenten van frezen, wisselplaten en andere verspanende gereedschappen hebben voor 2019 hoge verwachtingen van de Amerikaanse markt. Die moet de groei van de branche aanjagen. De meningen over China zijn verdeeld: sommige producenten rekenen op een opleving, andere op een verdere verzwakking van de Chinese maakindustrie. Bij de opspangereedschappen steeg de export zelfs met 11 procent, waarbij de VS de kroon spande vooral door de opleving n de laatste maanden van 2018 en China het goed blijft doen.

Voorzitter Lothar Horn tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Duitse precisie gereedschappen sector.

Wisselende verwachtingen

Een interessante ontwikkeling die Lothar Horn, voorzittter van VDMA Präzisionswerkzeugen, aanhaalde tijdens de presentatie is de positie van de automobielindustrie als een van de belangrijkste afnemers van verspanende gereedschappen. De Duitse autofabrieken hebben vorig jaar 9 procent minder personenwagens gebouwd; wereldwijd bleef de productie steken op het niveau van 2017. Voor dit jaar wordt gerekend op een voorzichtige groei van 1 procent. De helft van de leden van de branchevereniging verwacht een zwakkere markt in de auto-industrie, de andere helft juist een sterkere.

Stagnatie en e-mobility

De redenen voor de pessimistische verwachtingen zijn de stagnerende wereldwijde autoproductie en de start van nieuwe projecten voor hybride en elektro- aandrijfsystemen. Toch noemt Lothar Horn de transitie naar e-mobility een “heel interessante businesssector”. De branchevereniging actualiseert komende maanden de vorig jaar gepresenteerde studie Antrieb im Wandel. Hierin zijn de effecten van e-mobility op de vraag naar verspanende machines en gereedschappen onderzocht. Onderdeel van de actualisering is wat de vraag naar accu’s voor elektroauto’s en ook voor opslag van hernieuwbare energie gaat betekenen voor de beschikbaarheid en de prijs van kobalt, een van de belangrijkste grondstoffen voor de gereedschapfabrikanten.

1 gedachte over “VS gaan fabrikanten precisie gereedschappen aan nieuw recordjaar helpen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest