Made-in-Europe.nu

Langdraaier alternatief voor multitasking machine?

Kan een CNC-langdraaimachine een alternatief zijn voor multitasking CNC-draaibanken? Voor bepaalde toepassingen absoluut, vindt Colin Jennings, Area Sales Manager bij Dymato. Tegenover het nadeel van de geleidebus en het restmateriaal, staan de voordelen van stabiliteit en zeer korte cyclustijden. Met de nieuwe Hanwha XD26II-V werkt de Koreaanse machinebouwer het nadeel van de geleidebus overigens weg.


Een typische toepassing voor CNC-langdraaiautomaten, zoals Hanwha die bouwt, zijn lange, slanke onderdelen. Door de ondersteuning van de aangepaste geleidebus waardoor het stafmateriaal gaat, en die altijd dicht bij de spindel staat, kunnen lange producten zeer nauwkeurig worden bewerkt. In zo’n Swiss-type CNC-draaimachine beweegt immers het product langs het gereedschap. En omdat de bewerking altijd vlak bij de geleidebus plaatsvindt, zijn ook slanke producten stabiel opgespannen in de spantang van de machine. Omdat het omstellen van de geleidebus een extra handeling is en deze is afgestemd op de diameter van het stafmateriaal, worden langdraaimachines doorgaans ingezet voor serieproductie.

Hanwha XD26II-V met dubbele Y-as en NC-gestuurde B-as ook geschikt voor productie kleinere series

Achterhaalde perceptie

Colin Jennings vindt dat een achterhaalde perceptie. De nieuwe Hanwha XD26II-C CNC langdraaimachine met dubbele Y-as leent zich ook voor de productie van kleinere aantallen complexe precisieproducten. Typische draai-frees onderdelen die nu vaak op multitasking machines worden geproduceerd. Hij ziet bij de Nederlandse klanten van Dymato dat ze niet alleen grote series produceren op de Hanwha-machines. Ook kleinere worden op deze machines gedraaid. Het omstellen kost immers niet veel méér tijd dan het omstellen van een gewone CNC-draaimachine. “Je moet net als bij een CNC draaimachine de spantang en de gereedschappen wisselen. Als extra moet je de geleidebus wisselen. Sommige operators zijn daar echter hele handig in en produceren ook 10 stuks van een product op de machine.”

Ombouwen naar kortdraaimachine

Hanwha biedt bij de nieuwe langdraaimachine XD26II-V de mogelijkheid om deze af fabriek in een zogenaamde convertible versie te bestellen. Dan kan de machine omgebouwd worden van langdraaier naar kortdraaier; de geleidebus heb je dan niet meer nodig. “Dan moet je dezelfde handelingen doen als bij het omstellen van een CNC-draaibank met spantang”, legt Colin Jennings uit. Een vereiste is wel dat er dan relatief korte producten worden gedraaid, niet de lange slanke producten waarvoor de geleidebus wel nodig is. Denk hierbij niet alleen aan automotive producten, maar bijvoorbeeld ook aan medische componenten die vaak compact maar wel zeer complex zijn, zoals implantaten. “In tegenstelling tot in een bewerkingscentrum werk je de producten op de Hanwha machine volledig in één keer af; ze hoeven niet omgespannen te worden. Ook dat komt de nauwkeurigheid ten goede.”

Draai-frees producten

De nieuwe Hanwha XD26II-V machine is voor stafmateriaal tot 26 mm rond het topmodel van de Zuid-Koreaanse machinebouwer. Vergeleken met de voorganger, beschikt de nieuwe machine over enkele functies die het bewerken met deze CNC-machine nog aantrekkelijker maken. Zo kent de machine een nieuwe, NC-gestuurde B-as met 8 gereedschapsposities (tegenover 6 in de oude versie). Hanwha heeft hiervoor een volledig nieuw concept ontwikkeld. De B-as wordt aangedreven door een harmonic drive, een type servomotor dat door praktisch alle robotfabrikanten wordt toegepast. Colin Jennings: “Harmonc drive is een servomotor met tandwielreductie van 1:80, zeer compact, met maar twee tandwielen. Hierdoor haalt de harmonic drive een hoog koppel en is de aandrijving volledig spelingsvrij.” Ter vergelijking: de aandrijving van de B-as in het vorige model heeft een reductie van 1:20. Van de 8 gereedschappen op de B-as, kunnen er 4 aangedreven gereedschappen zijn. De B-as kent een hoekverdraaiing van 140 graden. Als optie kan er een off-center boorunit op de B-as worden geplaatst voor onder andere diepgatboren. Deze heeft 2 posities voor aangedreven gereedschappen en 2 voor gewone gereedschappen. Koeling door het gereedschap is eveneens mogelijk bij deze extra unit. Een andere mogelijkheid is de B-as uit te breiden met een back tool unit, met maximaal 6 gereedschappen (bij aangedreven gereedschappen maximaal 4).

Simultaan bewerken met twee spindels

Het hoge koppel en de spelingvrije werking van de B-as, leveren in het gebruik van de langdraaimachine voordelen op. Het hoge koppel komt van pas omdat de machine over een dubbele Y-as beschikt. Hierdoor is simultaan bewerken met hoofd- en subspindel (14,4 kW vermogen) mogelijk, bijvoorbeeld CNC draaien en tegelijkertijd 5-assig frezen. “Dan is het hoge koppel prettig”, zegt Jennings. Het feit dat de aandrijving spelingvrij is, zorgt voor een hoge nauwkeurigheid. De Hanwha XD26II-V is standaard al nauwkeurig, met de optionele oliekoeling (de machine gebruikt olie als koelsmeermiddel) worden de producten in het µm-bereik bewerkt.  “Standaard zijn de motoren gekoeld; als je de temperatuur van het oliebad ook nog eens constant houdt, ga je met de nauwkeurigheid echt richting microns.” De hoge nauwkeurigheid van dit type machine is daarnaast te danken aan de monoblok gietconstructie. De stabiliteit hiervan in combinatie met de spelingvrije B-as zorgt bovendien voor lange gereedschap standtijden.

30 tot 40 procent cyclustijdreductie

De XD26II-V is Hanwha’s vlaggenschipmodel in de reeks Swiss type CNC machine voor kleinere diameters (tot 26 mm). Standaard beschikt de machine over twee Y-assen. Alleen al daarom vindt Colin Jennings de vergelijking met de in de markt bekende multitasking CNC machines terecht. “De hoofd- en subspindel hebben elk hun eigen slede. Je kunt dus met beide gelijktijdig het product bewerken. Eigenlijk heb je dezelfde mogelijkheden als een multitasking draaibank, alleen dan alles in het klein.” Wie producten slim programmeert, met een gelijke cyclustijd op de beide spindels, kan de totale bewerkingstijd flink reduceren, precies wat dit type machine zo geliefd maakt voor serieproductie. Cyclustijd besparingen van 30 tot 40 procent zijn geen uitzondering, is de ervaring bij Dymato-klanten die de Hanwha langdraaimachines gebruiken.

2 comments

Pin It on Pinterest