Een digital twin van ons lichaam, die de chirurg met handgebaren visualiseert boven de operatietafel. Schoonmaakmedewerkers die in een virtuele cleanroom getraind worden om de cleanroom effectief schoon te maken. Extended Reality, het verzamelbegrip voor VR, AR en MR, dringt stilaan overal door in de samenleving. Ook tot de industrie. Die conclusie kun je na Virtual Revolution 2019 wel trekken.

Dat Virtual en Augmented Reality nog niet bij iedereen op het netvlies staan, doet niks af aan het belang van de ontwikkeling die de technologie doormaakt. “We stappen in de virtuele wereld en de virtuele wereld stapt in onze wereld”, zo zei Tim van der Grinten van Enversed Studio het treffend op Virtual Revolution. Het evenement van het Mikrocentrum waar Extende Reality voor industriële toepassingen centraal staat, leverde dit jaar vooral veel geanimeerde gesprekken tussen bezoekers en exposanten op. Nog geen duizenden bezoekers, maar je merkt wel dat her en der organisaties inzien dat ze hiermee zinvolle toepassingen kunnen realiseren.

Virtual Revolution toont hoe high-tech industrie VR-technologie kan inzetten

Raymond Smets: beter gemotiveerd om te trainen dankzij VR.

Cleanroom reinigen virtueel trainen

Alpheios bijvoorbeeld, de schoonmaaktak van Vebego. Samen met Enversed Studios heeft het een VR applicatie ontwikkeld om de schoonmakers te trainen in het reinigen van een cleanroom. Een klus waar je geen eer aan kunt behalen, zegt Raymond Smets van Alpheios, omdat het lastig is een schone ruimte schoon te maken. In de cleanroom moet je als schoonmaker je tempo echter terugschroeven. Precies dat trainen de Alpheios-medewerkers heel effectief in de virtuele ruimte. “Voor het eerst zie ik dat medewerkers enthousiast zijn voor een training.” Tim van der Grinten kijkt daar niet van op. “Je wordt uitgedaagd maar niet gedemotiveerd omdat je denkt dat het moeilijk is. Mensen leren complexe handelingen en strategieën in enkele uren.”

Philips en VR in de OK en bij het onderhoud

Philips is een ander concept dat inzet op VR en AR. Het concern dat zich tegenwoordigt volledig op medische technologie richt, combineert deze technologie met de digital twin. In operationele zin om de uptime van de CT-scanners te maximaliseren. “We willen naar 100% uptime”, zo zei Ger Janssen van Philips het op Virtual Revolution. Ronduit spectaculair is hoe Philips de eerste stappen zet om artsen de kans te bieden met een digitale tweeling van de patiënt te werken. “Voor het hele lichaam is dat futuristisch, maar voor het hart lopen er al testen in ziekenhuizen.” Met een Microsoft Hololens kan de chirurg de digital twin van de patiënt boven de operatietafel positioneren waarna de digitale kooi met alle data van de patiënt de bewegingen van de arts blijft volgen.

Bezoekers konden bij de exposanten van Virtual Revolution zelf de mogelijkheden van VR en AR ervaren.

Sioux: holistic system engineering

Dat vindt ook Robert Hendriksen van Sioux Embedded Systems. Hij presenteerde op Virtual Revolution het concept van Holistic system engineering. Vanuit de mechanische en software modellen van een systeem genereert Sioux een controlcode die gebruikt wordt om in Holodeck een levensechte simulatie van de machine te bouwen. “De toepassing van technologie uit de gaming industrie geeft ons veel eerder in het traject inzicht in fouten. De investering in de visualisatie van de ontwerpen levert geld op tijdens het ontwikkeltraject.” Sioux wil de toepassing nu verder gaan ontwikkelen.

In Solutions Magazine van september kun je een uitgebreider artikel over Virtual Revolution lezen.


Pin It on Pinterest