MAZAK toont tijdens het Open House in Leuven de nieuwe 5-assige freesmachine CV5-500. Deze machineprimeur van de EMO 2019 is op 26, 27 en 28 november onder spaan te zien in Leuven. De nieuwe CV5-500 is een voor de Europese markt ontwikkeld model en het nieuwe instapmodel van MAZAK voor verspaners die de stap naar 5-assig simultaan verspanen willen maken. De tweede EMO-primeur is de Smooth Ai besturing die ook gedemonstreerd wordt. 

 

MAZAK bouwt de nieuwe 5-asser in de fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Door slim gebruik te maken van bestaande hoogwaardige componenten uit andere machines én met optiepakketten te werken, slaagt MAZAK erin om de machine tegen een scherpe prijs in de markt te zetten, zonder concessies op kwaliteit en stabiliteit te doen. “Dit is de ideale machine voor niet alleen start-ups”, meent Hugo Verlaak, sales manager Mazak Benelux. “Ook voor toeleveranciers en job shops die 5-assig willen frezen met een stabiele machine.” De nieuwe 5-asser is speciaal ontwikkeld voor de Europese markt, na brainstormsessies met alle verkopers in Europa.

In Europa gebouwde MAZAK CV5-500 speciaal ontwikkeld voor de Europese markt

Unieke constructie in deze klasse

De machine onderscheidt zich door de zeer stijve portaalconstructie, met daaronder een trunnion type tafel van Sankyo. MAZAK past bij de tafel rolgeleidingen toe. De B-as van deze tafel heeft een extra steunlager voor meer stabiliteit. Deze B-as heeft een bereik van 220 graden en de C-as van 360 graden. De tafel beweegt in de Y-richting onder de brug door. Dat zorgt voor een hoge nauwkeurigheid en een extreem compacte machine, die slechts 2300 bij 2790 mm meet. Dat maakt volgens Hugo Verlaak de machine aantrekkelijk voor toeleveranciers, waar vloeroppervlak schaars is. Doordat de spanentransporteur aan de voorkant onder de machine vandaan kan worden gehaald, kan de machine dicht tegen een wand op worden geplaatst. Belangrijke componenten blijven dan voor onderhoud bereikbaar.

Dynamisch en stijf

De CV5-500 is voorzien van een nieuw ontworpen constructie voor de freesspindel, zodat zelfs in de uiterste stand van de Z-as de stijfheid hoog blijft. De standaard spindel maakt maximaal 12.000 omwentelingen per minuut en levert een piekvermogen van 18,5 kW en een maximaal koppel van 119,4 Nm. Optioneel levert MAZAK een 18.000 toerenspindel. Deze spindel wordt gecombineerd met gekoelde kogelomloopspindels in de X-, Y- en Z-as voor extra thermische stabiliteit. De CNC-machine kan werkstukken tot Ø500 mm x 320 mm hoog 5-assig simultaan frezen. Het maximale gewicht dat de tafel kan dragen, is 200 kg. De nieuwe 5-asser kan relatief eenvoudig geautomatiseerd worden, ook in een tweede fase zodat bedrijven de investeringen kunnen uitsmeren in de tijd. Voor automatisering levert MAZAK robot interfaces evenals hydrauliek en pneumatiek door de tafel voor opspangereedschappen. De machine wordt geleverd met de SmoothX besturing, de speciale 5-assige versie van de SMOOTH Technology. De MAZAK CV5-500 is tijdens het Open House in Leuven onder spaan te zien.

Smooth Ai: tweede EMO-première op huisshow

Een tweede EMO-primeur die MAZAK naar Leuven haalt, is de Smooth Ai besturing. Hiermee slaat Mazak de weg in om kunstmatige intelligentie in te gaan zetten. Bij Smooth Ai kan de operator met een druk op de knop de snijcondities in het hele programma aanpassen als bij de eerste bewerking chatter optreedt. De Cutting Advisor zoekt dan automatisch naar andere programmaregels naar het specifieke gereedschap en dezelfde snijcondities en past deze aan, zodat daar geen chatter optreedt. Smooth Ai sluit ook naadloos aan op de PMI-trend, doordat het programmeren van werkstukken fors gereduceerd wordt. De software genereert automatisch het programma op basis van de STEP-file en een aantal uitgangspunten die de werkvoorbereider ingeeft.

Het MAZAK Benelux Open House vindt van 26-28 november, telkens van 14.00 – 21.00 uur plaats. Aanmelden kan hier.

Pin It on Pinterest