Het tempo waarin de Coronacrisis om ons heen het dagelijks leven lam legt, is ongekend. Hieronder houden we bij wat de impact is, hoe vanuit de maakindustrie gereageerd wordt, wat koepelorganisaties voorstellen en hoe de crisis creativiteit in de mensen naar boven haalt.TNO zet ‘brains’ in voor bestrijding Coronacrisis

TNO heeft een speciaal Brains4corona-team opgericht. Dat coördineert de verschillende projecten waarmee TNO-medewerkers aan de slag zijn gegaan om oplossingen te verzinnen voor de bestrijding van de Coronacrisis. Het idee voor Brains4corona is afkomstig van Peter Werkhoven, lid van de Raad van Bestuur van TNO. “Deze moeilijke tijd vraagt om innovatiekracht, om bij te dragen aan het bestrijden van de coronacrisis. Die innovatiekracht hebben wij in huis. We vragen daarom TNO’ers hun ‘brains’ in te zetten voor de coronacrisis. Dit sluit, nu meer dan ooit, aan op ons motto, ‘Innovation for Life’”, aldus Werkhoven. Dit heeft in twee weken tijd al 79 projectvoorstellen opgeleverd, uiteenlopend van hergebruik van mondkapjes, de ontwikkeling van een wereldwijd erkend digitaal Covid-19 paspoort tot en met Pop-Up, Pick-Up and Home Delivery (PUPPY). Met dit laatste concept wil men het winkelende publiek structureel terug brengen met een logistiek concept: de zogenoemde ‘pop-up, pick-up and home delivery’-oplossing. Via een portal kunnen consumenten bestellingen doen bij diverse (lokale) winkeliers. Deze kleine retailers zetten de bestellingen klaar en een logistieke partij haalt ze op en brengt ze naar een algemene verzamelplaats in de wijk. Dat verkleint de kans op besmetting, ondersteunt lokale ondernemers en helpt kwetsbaren en zorgpersoneel. Externe partijen die willen meedenken of specifieke expertise kunnen inbrengen, kunnen zich melden bij het Brains4corona-team van TNO: brains4corona@tno.nl;


ING analyse: industrie eind dit jaar weer op niveau?

ING Economisch Bureau heeft de vier analyses over de impact van de Coronacrisis op de Nederlandse economie teruggebracht tot twee. Dat zijn de twee waarschijnlijke scenario’s. Overigens staat volgens de bank momenteel 20% van de Nederlandse economie stil. Een exacte impact valt moeilijk te berekenen, maar deze is negatief en groot, waarschuwen de analisten. Het ING Economisch bureau zegt nu dat de twee middenweg scenario’s het meest waarschijnlijk zijn. In het basisscenario gaat de lockdown in een aantal West-Europese landen vanaf eind april stapsgewijs omlaag. In dit basisscenario is er een grote economische dip in het tweede kwartaal dit jaar. Vanwege het restrictieve overheidsingrijpen in diverse bedrijfstakken is de huidige neergang veel abrupter en dieper dan tijdens de Grote Recessie in 2008. Als contactbeperkingen worden afgebouwd en afgeschaft kan de economie in principe snel weer verder op de weg van voor de crisis. Het herstel zal daardoor naar verwachting sneller en krachtiger zijn dan tijdens de vorige crisis. Binnen twee jaar kan de hele Nederlandse economie terug zijn op het niveau van voor de uitbraak van het virus. De industrie kan de omzetterugval enigszins beperken. In het tweede scenario komt er deze winter een tweede uitbraak. Dan wordt het Bbp vooral in 2021 geraakt. Toch zal ook in dit scenario het herstel naar verwachting sneller optreden dan tijdens de Grote Recessie van 2008. Door het langdurige karakter van dit scenario neemt de onzekerheid toe. Bedrijven stellen investeringen langer uit of zelfs af en consumenten doen dit met grotere aankopen. De (machine)industrie en de bouwsector ondervinden daardoor een langdurige omzetterugval en het herstel is in de meeste sectoren trager.

Hier kun je de hele analyse lezen


Zet je CNC-machine niet zo maar stil

Normaal gesproken is Fluid Fill Matic (Rhenus Lub) bezig met te zorgen dat CNC-machines zonder problemen met koelsmeermiddelen 24/7 kunnen doordraaien. Het team achter het automatisch bijvulsysteem van Nederlandse bodem kiest nu echter de omgekeerde insteek: wie z’n CNC-machines moet uitzetten voor langere tijd, moet wel een aantal zaken goed in de gaten houden. Fluid Fill Matic geeft op de website een aantal tips voor hoe om te gaan met koelsmeermiddelen in de machine als deze kortere of langere tijd stilstaat. Bij kortere tijd gaat het er vooral om de concentratie iets te verhogen, zoveel mogelijk vervuiling uit het keolsmeermiddel verwijderen en regelmatig de pomp laten lopen. Bij langere stilstand moet er meer gebeuren, zoals spoelen, reinigen en schoonmaken. Meer informatie over de verschillende stappen om na de onderbreking weer probleemloos te kunnen opstarten vind je hier.


Eerst editie MIX Noordoost verplaatst naar mei 2021

Het wordt een druk najaar voor de beursorganisatoren, met al die uitgestelde evenementen. Daarom heeft EasyFairs besloten om de eerste editie MIX Noordoost, de nieuwe beurs voor de maakindustrie, te verschuiven van september naar mei 2021. “De maakindustrie staat voor veel uitdagingen en dat gecombineerd met de verzadigde beursagenda dit najaar, hebben wij in samenspraak met onze exposanten en partners besloten MIX Noordoost te verplaatsen naar mei 2021. We willen het nieuwe concept van MIX Noordoost direct goed neerzetten en deze verplaatsing geeft ons allemaal de tijd om daar verder aan te werken”, zegt Gertjan Lammers van EasyFairs. Behalve de Nederlandse exposanten en partners, steunen ook de Duitse partners het besluit. MEMA (metaal- en machinebouw-netwerk in Noordwest-Duitsland met ruim 1400 partners) noemt het een goede beslissing om voor 19 en 20 mei 2021 te kiezen.


Renishaw voert productie onderdelen beademingsapparaat op

Renishaw heeft de productie van kritische onderdelen voor beademingsapparatuur opgevoerd. Een aanzienlijk deel van de fabrieken in Gloucestershire en South Wales produceren nu enkel nog precisiecomponenten voor beademingsapparatuur. Deze systemen worden gemaakt voor de VentilatorChallengeUK consortium. Binnen enkele dagen nadat het verzoek van de Britse overheid binnenkwam, heeft Renishaw zich aangesloten bij een consortium waarin vooraanstaande partijen uit de aerospace, automotive, motorsport en medical device productie samenwerken. Een gezamenlijk team werkt non-stop om de productie van twee beademingssystemen, waarvan de werking bewezen is, op te voeren. Normaal hebben de Britse fabrikanten een productiecapaciteit van 50 tot 60 van deze systemen per week. “Dankzij de schaal en de middelen van het consortium, mikken we op 1500 systemen per week”, zegt Dick Elsy, CEO van High Value Manufacturing Catapult die het project leidt. Renishaw maakt de onderdelen voor de complexe systemen voor de eerste keer. In totaliteit gaat het om miljoenen onderdelen die nodig zijn voor de beoogde aantallen. Een behoorlijke logistieke uitdaging dus. Om de uitdaging aan te kunnen en de gezondheid van de medewerkers voldoende te garanderen, heeft Renishaw de fabrieken afgelopen week opnieuw ingedeeld, zodat er meer ruimte tussen de machines beschikbaar is gekomen. Ook zijn er hygiëne maatregelen getroffen. Marc Saunders, directeur Group Strategic Development, zegt: “Het zijn enkele bijzondere weken geweest, zoveel bedrijven uit verschillende sectoren die afstemmen op een gemeenschappelijk doel. De kernboodschap van het consortium is: elk geproduceerd beademingsapparaat is een leven gered.”


Just-in-time voorraden en focus onderdelen productie heeft wereldeconomie kwetsbaar gemaakt

De crisis als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het Coronavirus maakt de kwetsbaarheid en de nooit gecalculeerde kosten van het instandhouden van een globale supply chains zichtbaar. Just-in-time voorraden en de focus op onderdelenproductie heeft de wereldeconomie erg kwetsbaar gemaakt voor een Zwarte Zwaan zoals het Covid-19 virus is. Woorden van Andy Xie, onafhankelijke econoom in Shanghai. Xie is niet de eerste beste econoom. Hij was tot 2006 de hoogste econoom voor de Azië-Pacific regio bij zakenbank Morgan Stanley. In South China Morning Post heeft Andy Xie onlangs een heel kritisch opiniestuk over de Coronacrisis gepubliceerd, waarin hij duidelijk een schuldige partij voor de Coronacrisis aanwijst omdat winst belangrijker is geweest dan voorbereid zijn op een pandemie. In het stuk schrijft hij onder andere dat de overheden gedwongen worden om meer middelen te gaan investeren in zorg. Hij verwacht verder dat de globalisering verder wordt teruggedraaid. “De politieke krachten zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat mondiale bedrijven hun toeleveringsketens herschikken om nationale belangen te weerspiegelen, en niet alleen om de winst te maximaliseren”, aldus Andy Xie.


Flanders Make investeert 1 miljoen euro R&D capaciteit in bestrijding Covid-19

Flanders Make gaat onderzoekscapaciteit inzetten voor de bestrijding van Covid-19. Dat is bekend gemaakt door het Vlaamse onderzoeksverband, waarin meerdere universiteiten en instellingen samenwerken met de technologische industrie. De onderzoekscapaciteit vertegenwoordigt een waarde van €1 miljoen euro. Met deze capaciteit gaat men meewerken aan technologische oplossingen. In een toelichting spreekt Flanders Make niet alleen over een gezondheidscrisis die de pandemie veroorzaakt, maar ook een economische crisis, die nog veel langer zal doorwerken. Denk bijvoorbeeld maar aan hoe bedrijven social distancing moeten toepassen in assemblagecellen. De projecten waar de onderzoekers aan meewerken zijn ;

nieuwe beademingsapparatuur

infrarood koortsmeting

ausculatie op afstand

productie van mondmaskers


ASML schenkt 130.000 medical-grade cleanroom handschoenen

ASML heeft een zending van 130.000 cleanroom handschoenen, die geschikt zijn voor medisch gebruik, geschonken aan de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.


ING: 4 scenario’s voor het tijdperk na-Covid-19

De economen van ING spreken geen voorkeur uit, maar ze schetsen in vier scenario’s wat de gevolgen van de Coronacrisis voor de wereldeconomie kunnen zijn in de komende 12 tot 18 maanden. De scenario’s variëren van het stapsgewijs opnieuw opstarten van economische activiteiten vanaf eind april tot en met een worst case scenario waarin deze crisis uitmondt in de diepste recessie ooit, waarbij de meeste economieën dit jaar halveren. In een toelichting zegt het Economisch Bureau geen voorspelling te kunnen doen omdat de ontwikkelingen zo snel gaan. De scenario’s zijn meer bedoeld als een benchmark.


DAF denkt aan hervatting van de productie

Lichtpuntje: DAF maakt plannen om op 20 april de productie weer te gaan opstarten, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De vrachtwagenfabrikant wil dan voorzichtig beginnen in de Belgische vestiging, waar de cabines worden geproduceerd. Sinds 17 maart ligt de productie als gevolg van het Coronavirus stil.

CECIMO pleit voor soepelere handhaving medische regelgeving

CECIMO roept de beleidsmakers op om de Medical Device and Product Liability Directive soepeler te hanteren als deze regels de toepassing van additive manufacturing om tekorten aan medische hulpmiddelen op te lossen, belemmeren. Ook moet de AM industrie aangemerkt worden als een essentiële sector die moet kunnen blijven werken tijdens de lockdown in veel landen.


Steeds meer Duitse machinebouwers hebben problemen met leveringen

Een nieuwe enquete door de VDMA laat zien dat de Duitse machinebouw zwaar geraakt wordt door de Coronacrisis. In twee weken tijd steeg het aantal bedrijven die operationeel nu al de effecten merken van 60 naar 84%. Supply chain onderbrekingen zorgen voor de meeste problemen, niet alleen aanvoerketens vanuit China zijn onderbroken, ook die uit verschillende Europese landen.


Peekstok investeert in Doosan 5-asser

Het lijkt soms alsof de wereld helemaal stil staat door het Coronavirus maar dat is niet zo. Bij Peekstok Machining & Construction is deze week een Doosan 5-assig bewerkingscentrum geïnstalleerd. “We volgen alle verplichte regels en onze eigen gezondheidsregels die nog strenger zijn, desondanks kunnen we nog steeds diepte-investeringen doen”, laat Johan Peekstok weten op zijn LinkedIn pagina.


Vlaamse 3D printindustrie samen met strijd tegen Coronavirus

Vlaamse 3D printbedrijven hebben op initiatief van Flam3D de krachten gebundeld in de strijd tegen het Coronavirus. OMD3D heeft op enkele dagen tijd een prototype van een gezichtsmasker ontwikkeld en gemaakt, met behulp van 3D printtechnologie.

https://www.industrie40vlaanderen.be/nieuws/2020-03-van-maskers-tot-brillen-3d-printers-de-strijd-tegen-corona


NTS bemachtigt 100.000 mondkapjes in China

NTS Group heeft via de Chinese collega’s zo’n 100.000 mondkapjes kunnen bemachtigen die nu onderweg zijn naar de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost.


Hermle legt productie tot Pasen stil

De plus in zowel omzet als resultaat die Hermle vorig jaar realiseerde, krijgt dit jaar geen vervolg. Dat mag wel duidelijk zijn. Door het Coronavirus is de productie vooralsnog tot Pasen stilgelegd. Dat meldt het Duitse blad MAV.


Welke maakbedrijven helpen Belgische ontwikkelaars beademingsapparaat?

Jan en Stijn Herregodts werken in de zorg als arts in opleiding en doctorandus robotchirurgie in het UGent ziekenhuis. Ze hebben een beademingsapparaat ontwikkeld dat eenvoudig te maken is. Nu zoeken ze nog maakbedrijven die willen meehelpen de productie snel op gang te brengen.

https://www.linkedin.com/posts/franccoenen_broers-ontwikkelen-alternatief-beademingstoestel-activity-6647080490778017792-ERJF


Nijdra voert ploegendienst in en bouwt extra testapparatuur voor Coronavirus

Systeembouwer Nijdra heeft deze week de vraag gekregen of het 200 extra systemen kan bouwen van het biomedisch apparaat dat gebruikt wordt voor het testen op het Coronavirus. “We moeten als bedrijf nu accelereren. We hebben een ploegensysteem ingevoerd en personeel van andere afdelingen bij de assemblage ingezet”, zegt directeur Saskia Nije in een kranteninterview.


Kunststofindustrie biedt helpende hand

De Nederlandse kunststofindustrie biedt productiecapaciteit aan voor beschermingsmiddelen in de strijd tegen het Covid-19 virus.


Eindhovens bedrijf 3D print onderdelen voor ziekenhuislaboratorium

Het Eindhovense 3D printbedrijf Lay3rs heeft deze week voor het Elisabeth TweeStedenziekenhuis in Tilburg pipetjes ge-3D-print voor een analyseapparaat, dat dag en nacht draait om Covid-19 besmettingen vast te stellen. Momenteel bekijkt de leverancier van het apparaat of ze dit initiatief ondersteunen.

https://3dprintmagazine.eu/helpt-3d-printen-etz-in-tilburg-in-coronacrisis/


14 miljoen banen in Europese auto-industrie in gevaar

De koepel van Europese autobouwers ACEA dringt in Brussel aan op maatregelen om de Europese autoindustrie te redden. Er staan namelijk 14 miljoenen banen op het spel, benadrukt de koepelorganisatie. “Alle autoproductie is stilgevallen en het retailnetwerk gesloten. De jobs van zowat 14 miljoen Europeanen in de sector staan op het spel. We roepen op tot sterke en gecoördineerde actie op nationaal en Europees vlak voor onmiddellijke liquiditeitsondersteuning voor de autobouwers, hun toeleveranciers en concessiehouders”, zegt ACEA-directeur Eric-Mark Huitema.

https://www.hln.be/geld/economie/-miljoenen-banen-op-het-spel-in-europese-auto-industrie~a47f9366/


Demcon zet tweede productielijn voor beademingsmodules op

Demcon gaat de beademingsmodules waarvoor het normaal onderdelen produceert nu in Nederland bouwen. De vraag is inmiddels zo groot, dat we op het moment een tweede productielijn bij Demcon production aan het inrichten zijn om de productie te kunnen verdubbelen, meldt de hightech toeleverancier.


Fried Kaanen (Koninklijke Metaalunie): niet economisch op slot gaan

Metaalunievoorzitter Fried Kaanen vindt dat Nederland alles op alles moet zetten om niet economisch op slot te gaan. “Dat is voor de Nederlandse bedrijven rampzalig”, laat hij weten in een interview op BNR. Hij verwacht dat de maakbedrijven komende weken meer gebruik gaan maken van de nieuwe werktijdverkortingmaatregel omdat de gemiddelde orderportefeuille niet meer werk dan voor drie tot vier weken omvat.


Ultimaker koppelt de 3D printwereld direct aan de ziekenhuizen

Ultimaker heeft in de strijd met het Coronavirus 3D print hubs, experts en ontwerpers direct toegankelijk gemaakt voor ziekenhuizen die wellicht op zoek zijn naar onderdelen. Ziekenhuizen kunnen via de website direct zien waar dichtbij een 3D print hub beschikbaar is. de Nederlandse 3D printerfabrikant maakt tevens een team van designers vrij om ziekenhuizen te ondersteunen als ze zelf geen ontwerpervaring voor 3D printen hebben.


Maakindustrie kan snel herstellen

De maakindustrie is een van de sectoren met een goede kans op snel herstel als de supply chains weer normaal gaan functioneren na de Coronacrisis, meldt ING. Alle sectoren worden nu geraakt.


CECIMO vraagt om steun Europese machinebouwers

CECIMO roept de nationale en Europese instanties op om beschermingsmaatregelen te treffen voor de Europese machinebouwers en hun toeleveringsketens. De koepel van Europese machinefabrikanten stemt in met maatregelen die de Europese Commissie vorige week al presenteerde, net als die van de ECB. Desalniettemin pleit CECIMO voor onder andere belastingverlagingen, speciale kredietlijnen voor de MKB-bedrijven en steun voor het MKB bij het aanpassen van logistieke en toeleveringsketens.


Koninklijke Metaalunie positief over maatregelen

Koninklijke Metaalunie juicht de stappen die het kabinet zet om het bedrijfsleven te ondersteunen in de coronacrisis toe.


Deelplatform i.Revitalise maakt platform gratis zolang de crisis duurt

Om bedrijven in de hightech industrie die leveringsproblemen hebben te helpen snel vrije capaciteit te vinden, stelt i.Revitalise het deelplatform gratis open voor gebruikers. Maakbedrijven die capaciteit willen delen, kunnen hier ook gebruik van maken.

Hackathon in Duitsland

In Duitsland organiseert de regering een Hackathon, Men doet een beroep op de creativiteit van de samenleving om oplossingen te bedenken.


Supply chains Duitse machinebouwers verstoord

De Duitse machinebouwers ondervinden de gevolgen van de wereldwijde Coronapandemie doordat hun supply chains verstoord zijn. Dat blijkt uit een enquete van de VDMA onder zo’n 1000 Duitse machinebouwers. Zo’n 60 procent ondervindt momenteel leveringsproblemen. Bedrijven die afhankelijk zijn van China en Italië hebben daar de meeste last van.

Pin It on Pinterest