DMG Mori heeft in een sneltreinvaart een CTX beta 800 TC geleverd aan Nijdra. De Nederlandse toeleverancier heeft deze machine nodig om extra onderdelen te kunnen produceren voor medische apparatuur van zowel Philips Healthcare als ook Hologic, dat analyseapparatuur produceert voor PCR testen op het Covid-19 virus. Binnen vijf werkdagen was de machine, die uitgeleend wordt vanuit de DMG Mori showroom in Bielefeld, operationeel.


De medische industrie is een van de sectoren waar Nijdra Group in Middenbeemster aan levert. Hoogwaardige producten met een korte levertijd, legt Dennis van Dijk, manager, uit. De toeleverancier ziet sinds de uitbraak van het Coronavirus de vraag naar onderdelen en modules voor medische producten, zoals ventilatoren en laboratoriumapparatuur, sterk toenemen. “De vraag is groter dan ooit tevoren.”

DMG Mori installeert binnen vijf werkdagen leenmachine voor productie medische componenten

Links mede-eigenaar Jeroen Nije, rechts Dennis van Dijk, manager.

Nijdra voert de productie op

Klanten die Nijdra gevraagd hebben extra onderdelen te produceren, zijn Philips Healthcare en Hologic. Beide reageren daarmee op een oproep van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) aan productiebedrijven in de medische industrie om de capaciteit te verhogen. Philips Healthcare heeft Nijdra met name gevraagd meer onderdelen te leveren voor ventilatoren, monitoren en CT scanners. Bij Hologic gaat het om onderdelen voor de Panther Fusion, een systeem dat gebruikt wordt voor PCR testen op het Covid-19 virus. Met deze test wordt gekeken naar de aanwezigheid van het RNA van het virus op te sporen, onder andere in het neusslijmvlies.

Zes zijden compleet bewerken met hoge oppervlaktenauwkeurigheid

Om meer producten te kunnen leveren, is Nijdra al langer bezig de capaciteit te vergroten. Deze uitbreiding was al gepland voordat het Covid-19 virus in Europa uitbrak. Eind mei zou de toeleverancier een DMG Mori draaifreescentrum CTX beta 800 TC voor 6-zijdig bewerken van de componenten geleverd krijgen. “Wij gebruiken al een CTX beta 800 TC voor verschillende medische componenten waaraan hoge eisen worden gesteld ten aanzien van de oppervlaktekwaliteit”, legt Dennis van Dijk uit. Zowel de oppervlaktekwaliteit, de nauwkeurigheid in het µm-bereik alsook het feit dat de onderdelen compleet bewerkt kunnen worden, spreken in het voordeel van de mulitasking machine van DMG Mori. Dennis van Dijk: “Aan de ene kant bewerken we met de CTX beta 800 TC in het µm bereik, aan de andere kant werken we altijd met handschoenen aan, reinigen de onderdelen direct als ze van de machine komen en verpakken ze in speciale verpakkingen.”

CTX beta 800 TC
De CTX beta 800 TC stelt Nijdra in staat om de hoogwaardige producten compleet te bewerken.

Leenmachine brengt binnen vijf dagen uitkomst

Eind mei is echter te laat om nu een antwoord te kunnen bieden op de sterk gestegen vraag naar onderdelen. Daarom heeft de Nederlandse toeleverancier DMG Mori gevraagd naar een tussenoplossing. Dat is gelukt. De machinebouwer heeft vanuit de showroom in Bielefeld binnen vijf werkdagen de CTX beta geleverd bij Nijdra, inclusief de installatie en ingebruikname, waaronder de ombouw van een stangenlader voor geautomatiseerde productie. “Tijd is een cruciale factor in der strijd tegen het Covid-19 virus. Dankzij DMG Mori hebben we onze capaciteit binnen vijf dagen kunnen uitbreiden. Deze leenmachine stelt ons in staat om extra onderdelen te produceren en zo mee te helpen totdat de nieuwe machine geleverd wordt”, zegt Dennis van Dijk. Hij maakt al plannen om de productiecapaciteit verder op te voeren. “Wij zijn overtuigd dat industrieën zoals de medische technologie verder gaan groeien. We beschouwen DMG Mori als een partner die ons daarbij optimaal ondersteunt.”

2 gedachten over “Nijdra: spoedlevering van DMG Mori voor opschalen productie medische componenten

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest