Berenschot geeft met het 3D Printing Business Impact Model bedrijven snel inzicht in de kansen die 3D metaalprinten voor hen biedt. Mede op basis van de ervaringen uit de Joint Innovation Projects (JIP) heeft Berenschot een database kunnen bouwen waarin niet alleen de kosten zitten voor het 3D printen van onderdelen, maar ook de kosten van elke stap in de voortbrengingsketen én de economische impact op de gebruiks- en onderhoudskosten.


Veel maakbedrijven moeten nog steeds de eerste stap, kennismaken met 3D printen, zetten, merkt Onno Ponfoort, senior managing consultant bij Berenschot. “Velen hebben 3D printen nog niet als een volwaardig alternatief op hun netvlies.” In de onlangs afgesloten internationale Joint Innovation Projects is dit opnieuw gebleken. In dit programma hebben Berenschot en DNV, samen met bedrijven uit de hele olie- en gas waardeketen, richtlijnen ontwikkeld voor het 3D metaalprinten van productieonderdelen. Daarnaast is de economische betekenis in kaart gebracht en is een aantal businesscases uitgewerkt. In het project is uitsluitend gekeken naar lasersmelten (LBPF) en WAAM.

Online AM-tools Berenschot gevoed met feiten over kosten en voordelen 3D printen in elke stap van het proces

Afbeelding: Berenschot BIM.

Drie modules om impact AM inzichtelijk te maken

De informatie uit de projecten ligt mede aan de basis van het 3D Printing Business Impact Model, drie tools die Berenschot nu online aanbiedt. De eerste is wat Onno Ponfoort een “quick and dirty” tool noemt: Quick cost assesment. Door een aantal uitgangspunten, zoals de afmetingen van het product, gewicht en materiaal in te vullen, krijg je direct een rapport over de kosten om het onderdeel te 3D metaalprinten. Tevens wordt de invloed in het ontwikkel- en productieproces aangegeven.

Inzicht in voordelen en kosten

De tweede tool, Benefits & cost insights, gaat dieper. “Deze is bedoeld voor bedrijven die al stappen hebben gezet en hun ideeën willen structureren”, legt Onno Ponfoort uit. Behalve de gegevens uit de database gebruikt Berenschot in deze tool ook de vroegere ‘Tinder’ app die ooit voor 3D printen werd ontwikkeld. De algoritmes zoeken op basis van de product matches met bestaande businesscases die aansluiten op het product waarvoor de gebruiker het assesment doet. Hier komt een score uit wat betreft de voordelen die AM kan bieden. Deze score wordt afgezet tegen de ideeën die al bij de onderneming leven. Deze tool is betaald.

Een voorbeeld van een rapport dat de eerste BIM module genereert.

Uitgebreide businesscase

De derde module is het bouwen van een uitgebreide businesscase. Als het bedrijf de boeken opent, kan Berenschot met het model wel een doorrekening maken van de impact, inclusief een vergelijking tussen in house printen of outsourcen.

Nu kan iedereen meepraten

Berenschot wil met deze tools onder andere in de bedrijven een bredere discussie over additive manufacturing op gang brengen. Onno Ponfoort: “Door de discussie terug te brengen op het niveau van ‘benefits’, kan iedereen meepraten over wat we met 3D printen kunnen bereiken. Een engineer die de diepte ingaat over de metallurgische aspecten, zal daar geen euro voor krijgen.”

Meer informatie over het 3D Printing Business Impact Model vind je hier.
In de juni editie van 3D Print magazine verschijnt een uitgebreider artikel over het BIM. In die editie kun je dan ook een artikel lezen over de impeller die Additive Industries in het JIP heeft geprint welke voordelen additive manufacturing voor de olie- en gasindustrie kan opleveren.

Pin It on Pinterest