Okuma Benelux

Tijdens de EMO liet Okuma onder andere deze MU5000V zien met automatisering van BMO Automation.

Okuma heeft Gelderblom CNC Machines overgenomen. De Nederlandse dealer, die meer dan 40 jaar machines van de Japanse fabrikant heeft verkocht, gaat voortaan verder onder de naam Okuma Benelux en is een volle dochter van Okuma Europe. Alle 40 medewerkers gaan mee naar de nieuwe organisatie.


“We zijn blij met de overname. Nu we rechtstreeks vanuit het moederbedrijf de markt kunnen benaderen, is dat toch anders dan dat je dat als dealer doet”, zegt Tom Strijbos, die tot directeur van Okuma Benelux is benoemd. Hans Volker, mede-aandeelhouder van Gelderblom, gaat per 1 juli met pensioen.

Benelux dealer gaat verder als Okuma Benelux

Okuma Benelux
Tijdens de EMO liet Okuma onder andere deze MU5000V zien met automatisering van BMO Automation.

Stabiele lange termijn partner

De overname is vorig jaar in een stroomversnelling geraakt toen Tom Strijbos en Hans Volker op zoek gingen naar een lange termijn partner voor Gelderblom, onder andere omdat Hans Volker deze zomer met pensioen gaat. Hoewel het niet de strategie van Okuma is om dealers over te nemen, heeft de machinebouwer direct aangegeven dat dit in dit geval de beste optie zou zijn. “De Benelux landen zijn een van onze belangrijkste verkoopmarkten in Europa. Het is hier dus erg belangrijk om dicht bij de klant te zijn en direct te reageren met zowel producten als service”, zegt Takeshi Yamamoto, CEO Okuma Europe over de motivatie om de Benelux dealer over te nemen. Nu Okuma Benelux wordt ingebed in de interne sales- en servicestructuur van de onderneming, wordt dit volgens hem op een ideale manier mogelijk.

Ongekend pallet aan mogelijkheden

“Het feit dat we onderdeel zijn van Okuma biedt ons een ongekend pallet aan mogelijkheden”, zegt Tom Strijbos. “We hebben voortaan direct toegang tot de fabriek, de planning, onderdelenlevering et cetera. Dat is echt een andere manier van werken.” Okuma wil verder gaan groeien in de Benelux. Investeren in deze groei gaat volgens Tom makkelijker vanuit het moederconcern dan vanuit een dealer, ook kijkend naar de ontwikkelingen in de machinemarkt, zoals alles wat met Industrie 4.0 en automatisering te maken heeft. Tom Strijbos: “Voor de stabiliteit is dit een goede zet. Zeker in deze tijd zijn we blij met een moeder die niet nerveus wordt als er een paar maanden wat minder machines worden verkocht.”

Pin It on Pinterest