Okuma werkt samen met Dr. Kaiser Diamantwerkzeuge aan de integratie van de CBN slijptechnologie van dit Duitse bedrijf in de Okuma GP25W x65 machine. Dankzij akoestische sensoren in de speciale dress spindel wordt op micrometers nauwkeurig het contact met het werkstuk gemeten.


De samenwerking richt zich specifiek op het bewerken van bolvormige producten. Dr. Kaiser Diamantwerkzeuge ontwikkelt onder andere slijpgereedschappen en dressing tools. Eerder heeft het samen met Okuma al een app ontwikkeld voor het bepalen van de optimale parameters voor het slijpproces.

Dirk Hessel, CEO van Dr. Kaiser, en Andreas Lemaire, Product Manager bij Okuma, voor de slijpmachine met de nieuwe dress technologie.

Stabieler en betrouwbaarder proces

Op de EMO toonden de twee bedrijven het meest recente resultaat van de samenwerking. Dr. Kaiser Diamantwerkzeuge heeft een CBN slijpschijf, een spindel systeem voor het dressen en de bijbehorende dressing gereedschappen ontwikkeld voor de Okuma GP25W x65 slijpmachine. Via Profinet wordt de spil rechtstreeks gekoppeld aan de OSP-P300G besturing van de machine. Tijdens het dressen stuurt de spindel continu data naar de besturing. De spindel is voorzien van akoestische sensoren. Deze bepalen tot op micrometers nauwkeurig of er contact is tussen dress-rol en slijpschijf. Hiermee kunnen beide assen zeer precies worden uitgelijnd. Daarmee voorkomt men onnodig ‘lucht-slijpen’. Belangrijker voor een stabiel en betrouwbaar proces is dat deze nauwkeurige uitlijning de slijtage van het diamantbewerkingsgereedschap minimaliseert en zorgt voor een gedefinieerde slijtage van de slijpschijf. Afwijkingen die de sensoren tijdens het dressen registreren worden realtime door de besturing vertaald naar aanpassingen in het NC-programma.

Grind-Tec 2020

De machine staat ondertussen weer bij Dr. Kaiser Diamantwerkzeuge in Celle, vlakbij Hannover. Daar worden verdere testen gedaan. Daarnaast is de machine beschikbaar voor training van klanten. In maart toont Okuma de machine op GrindTec 2020 in Augsburg (18 – 21 maart).

Okuma Europe organiseert van 3 tot 5 december in Krefeld de EMO 2019 Review

Pin It on Pinterest