Chiron DZ 22

De nieuwe 22-lijn van Chiron is tijdens het online Open House voor het eerst gepresenteerd.

Chiron heeft tijdens het online Open House voor de eerste keer informatie vrijgegeven over het Chiron DZ 22 W 5-assig bewerkingscentrum. Het gaat hier om een heel nieuwe lijn 5-assers, gebaseerd op hetzelfde platform als de 16-reeks maar dan met een spindelafstand van 600 mm. De machine is met name ontwikkeld om aan de vraag van de automobielindustrie te voldoen, onder andere voor het bewerken van componenten van elektro-auto’s.


De vele lockdowns vanwege het Coronavorus hebben ook Chiron en Stama gedwongen om het Open House te verplaatsen naar het internet. Zo’n 800 bezoekers hadden zich aan het begin, vorige week, aangemeld maar gaandeweg, zo meldde de machinebouwer, liep het bezoekersaantal nog steeds verder op. Naast de AM Cube 500, de 3D metaalprinter, is de Chiron DZ 22 W de tweede première op de huisshow.

Twee keer 77 gereedschapsposities

Chiron heeft opnieuw gekozen voor de portaalconstructie voor dit 5-assig bewerkingscentrum met dubbele spindel. De stijve constructie in combinatie met de actieve koeling in de belangrijkste onderdelen zorgen voor nauwkeurigheid in de bewerking en goede dynamische eigenschappen. De machine, voorzien van de werkstukwisselaar voor het beladen tijdens de bewerkingscyclus, beschikt over twee gereedschapkettingen met elk 77 posities. Chiron heeft twee spindels voor de DZ 22 W beschikbaar: een spindel met hoge toerentallen voor het bewerken van aluminium en aluminiumlegeringen en een spindel met een hoog koppel voor de moeilijk te verspanen materialen. De machine wordt ook leverbaar in een uitvoering met directe belading en als een HSK-A-100 versie.

Chiron DZ 22
De nieuwe 22-lijn van Chiron is tijdens het online Open House voor het eerst gepresenteerd.

Luchtvaartversie van FZ 16 S

Deze laatste opnamevariant is nu ook beschikbaar op de FZ 16 S, die eveneens gepresenteerd wordt. Met de HSK-A-100 opname richt Chiron zich met deze 5-asser op de luchtvaartindustrie. De hoofdspindel beschikt dan over een koppel van 400 Nm, waarmee de FZ 16 S geschikt wordt voor het bewerken van structuurdelen voor vliegtuigen van titaan- en nikkellegeringen. Omdat ook deze 5-asser dankzij de portaalconstuctie stabiel is, liggen de spaanvolumes per tijdseenheid volgens de fabrikant hoog.

DZ 16 met geïntegreerde automatisering

De DZ 16 W is nu leverbaar met de geïntegreerde automatisering.

Een derde noviteit bij Chiron is de DZ 16 W met VariocellUno, de compacte automatiseringsoplossing die in de machine geïntegreerd wordt. Vorig jaar liet men tijdens het Open House al een palletwisselaar voor dit 5-assig bewerkingscentrum zien. Nu zorgt een geïntegreerde 6-assige industrierobot voor het beladen van de machine. Afhankelijk van de toepassing bouwt Chiron deze combinatie met een schuiflade voor producthandling, een systeem om pallets te wisselen of een transportband waarop de robot de werkstukken plaatst. De VariocellUno kan bij het instellen van de machine terzijde worden geschoven. Dezelfde oplossing is ook beschikbaar voor de Stama MC531.

In Nederland kun je voor de Chiron machines terecht bij Oude Reimer

Pin It on Pinterest