Zeiss

Om meer grip te krijgen op de technische reinheid van onderdelen werkt Zeiss samen met de Fluidcare Application Development Division van Hydac. Data van de Hydac-systemen voor bewaking van het wasproces worden ingelezen in de Zeiss software waarin de deeltjesverontreiniging van filters wordt geregistreerd.


Technische reinheid is geen optie meer, het is een verplichting”, zegt Werner Renz, Solution Manager Technical Cleanliness, ZEISS Industrial Quality Solutions. Vervuiling leidt tot machinestilstand en vermindert de levensduur van systemen. Daarom is de controle op de deeltjesreinheid volgens VDI deel 19.1 of de internationale norm ISO 16232 een vast onderdeel van het kwaliteitsmanagement geworden.

Opsporen van besmettingsbronnen

Bij een groot aantal componenten kan de detectie van deeltjes niet alleen aan het oppervlak worden uitgevoerd vanwege het ontwerp. Ze worden dus uit het volledige onderdeel gehaald. HYDAC biedt verschillende apparaten waarmee de deeltjes van de componenten kunnen worden gereinigd en opgevangen. Om de deeltjescontaminatie te kwantificeren of de elementeigenschappen te bepalen, worden de filters van de reinigingsapparaten onderzocht met een licht- en een elektronenmicroscoop. ZEISS heeft verschillende oplossingen waarmee gebruikers niet alleen evalueren hoe schoon de onderdelen zijn. Ze zijn ook in staat om mogelijke besmettingsbronnen te identificeren en zo te elimineren.

Zeiss
Zeiss en Hydac koppelen hun systemen voor meten en registreren technische reinheid.

Eén workflow voor hele proces

Het doel van de samenwerking is om de hard- en software van de afzonderlijke producten te harmoniseren, zodat alle gegevens die de klant voor het werkproces nodig heeft, in de toekomst op één plaats beschikbaar zijn. Met de volgende release van de ZEISS Technical Cleanliness Analysis software zullen de voor het proces relevante parameters van de HYDAC-apparaten automatisch worden opgenomen in het protocol van de microscopische analyse van de extractiefilters.

In de maart editie van Made-in-Europe Solutions Magazine kun je lezen waarom de technische reinheid voor bedrijven als ASML zo belangrijk is en hoe onder andere Zeiss dit aanpakt.

Vervuilingsbronnen detecteren

De bepaling van het materiaal waaruit de deeltjes bestaan wordt toegevoegd aan informatie zoals aantal, grootteverdeling, morfologie en kleur die met de lichtmicroscoop wordt verkregen. Dankzij deze diepgaande informatie kan meer dan alleen de zuiverheid van de componenten worden bepaald. Mogelijke verontreinigingsbronnen kunnen bijvoorbeeld worden geïdentificeerd en dus geëlimineerd.

Een toekomstgerichte samenwerking

Voor Werner Renz staat het buiten kijf dat dit de productiviteit en daarmee het concurrentievermogen van de klant aanzienlijk zal verhogen .”HYDAC is misschien wel de meest gerenommeerde leverancier van extractie- en componentanalyse-oplossingen, dus we zijn erg blij dat we ons nu samen en als eerste in de branche richten op de gehele workflow op het gebied van technische reinheid voor onze klanten”, zegt Renz.

Pin It on Pinterest