CO2 neutraal

Het Duitse online platform Kreatize zet de eerste stappen om CO2 kosten van draai- frees-, lasersnij- en 3D-printdelen zichtbaar te maken. Dat is de stap naar CO2 neutraal inkopen. Rekenkundig gezien dan. De Berlijnse startup heeft een algoritme geprogrammeerd dat de CO2 emissie berekent aan de hand van drie parameters.


CO2 neutraliteit wordt de toekomst. Daar is Simon Tüchelmann, CEO van Kreatize, overtuigd. “De supply chain van de toekomst zal en moet CO2 neutraal zijn. Kreatize zet de eerste stappen en helpt klanten en partners dit vandaag al de realiseren.” Het online platform voor maakdelen gaat hierbij verder dan de servers op groene stroom laten draaien en zakelijke reizen zoveel mogelijk te vermijden.

Online platform biedt klanten mogelijkheid CO2 neutraal in te kopen

Transparantie in CO2 emissie van maakdelen

Samen met ConClimate, onderdeel van Wackler Group, gaat het online platform nu bedrijven die maakdelen inkopen, zoals machinebouwers, helpen om CO2 neutraal te worden. Het Kreatize algoritme berekent op basis van de productie van de benodigde grondstoffen, de bewerkingen die gedaan moeten worden én transport en logistiek, de CO2 uitstoot van de order. In overleg met ConClimate is deze berekening gevalideerd. Dit is de basis. Daarmee wordt de CO2 belasting van onderdelen transparant. De tweede stap is dat de CO2 emissie van de producten gecompenseerd kan worden door ter waarde van de emissie te doneren aan een compensatieproject. Dat geeft de echte prijs weer, vindt het platform.

CO2 emissie reduceren

Dat is echter niet het einddoel dat Simon Tüchelmann voor ogen heeft. Op middellange termijn wil Kreatize zonder compensatievergoedingen CO2 neutraal werken. Samen met de partners wil Kreatize dan werken aan het optimaliseren van onder andere transport maar ook het gebruik van materialen, om de CO2 productie te verminderen.

Pin It on Pinterest