Industrie 4.0

Industrie 4.0 begint stilaan serieuze vormen aan te nemen. SMS Group gaat een atomisatie-installatie voor metaalpoeder voor additive manufacturing aan Outokumpu leveren op abonnementsbasis. De Duitse fabrikant van installaties voor de staalproducerende industrie kiest voor businessinnovatie op basis van IT-technologie.


Autokumpu gaat vanaf begin 2022 RVS-poeders voor additive manufacturing produceren. SMS Group, dat onder andere met Additive Industries samenwerkt aan een geïntegreerde AM-fabriek, heeft vanaf de start van het project voor ogen gehad om de fabriek niet als een investeringsproject aan te pakken, maar als service aan de staalfabrikant aan te bieden. “Met dit prestatie gebaseerd contractmodel verkennen we braak liggend terrein, samen met de klant. Het abonnementsmodel biedt beide bedrijven de kans zich te concentreren op de eigen kerncompetentie om succesvol in de markt te zijn”, zegt Tobias Brune, hoofd AM & Powder Metallurgy bij SMS Group.

Industrie 4.0 verdienmodel: Finse RVS producent betaalt naar rato van de productie

Industrie 4.0
De poederatomisatie-installatie die SMS Group aanbiedt op een Industrie 4.0 abonnementsbasis.

Leverancier blijft eigenaar

In de praktijk komt het er op neer dat SMS Group eigenaar blijft van de installatie. Outokumpu betaalt het Duitse bedrijf naar rato van de geproduceerde tonnages poeder. De installatie krijgt een capaciteit van maximaal 330 ton poeder per jaar. Omdat SMS Group eigenaar blijft van de installatie, ligt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de levering van vervangingsonderdelen gedurende de hele looptijd van het contract bij het Duitse bedrijf. Ook de levering van digitale oplossingen zijn hier onderdeel van.

Smart Alarm systeem ondersteunt operator

De fabriek wordt onder andere uitgerust met een Smart Alarm systeem. Dit zorgt ervoor dat de operator automatisch de storingen met de hoogste prioriteit het eerst ontvangt en dat elke melding gekoppeld is aan een database waarin de operator direct de oplossing voor het probleem vindt. Zo ondersteunt het systeem de operator om de beschikbaarheid van de installatie te optimaliseren.

Additive manufacturing groeimarkt voor Outokumpu

Outokumpu ziet additive manufacturing als een groeimarkt. Metaalpoeders zijn volgens Philip Salfeld, manager Strategic Investment bij de staalproducent, een innovatieve applicatie die nieuwe klantsegmenten creëert voor Outokumpu. In de fabriek zullen verschillende legeringen geproduceerd gaan worden, waaronder nikkel- en superlegeringen en cobaltchroom. Als feedstock gebruiken de Finnen zowel schroot, virgin materiaal en masterlegeringen, evenals poeder dat niet gespecifieerd is.

Tijdens de Metal Additive Manufacturing Conference in Wenen, van 30 september tot 2 oktober, houdt SMS Group een presentatie over productie van metaalpoeders voor 3D printen.

Pin It on Pinterest