Hartford PBM135

Stokt het herstel van de industrie nu al? De industriële productie is in september gekrompen. En industriële ondernemers hadden in oktober voor het eerst in vijf maanden tijd minder vertrouwen dan een maand eerder. Dat blijkt uit de recente cijfers van het CBS. Opvallend genoeg lag de bezettingsgraad in oktober hoger dan in het derde kwartaal.


De productiedaling is breed in de industrie. Bijna twee op de drie bedrijfsklassen hebben in september minder geproduceerd dan een jaar geleden. De totale krimp bedraagt 6,8 procent. In de machinebouw is de krimp zelfs 19,6%; bij metaalproducten 6,3%, aldus de recente cijfers van het CBS. De enige sector die het goed blijft doen is de chemie, waar de productie opnieuw toenam.

CBS meldt dalende industriële productie en ondernemersvertrouwen

Herstel producentenvertrouwen stokt in oktober

Na vijf maanden op rij minder negatief te zijn geweest, waren industriële ondernemers in oktober wat somberder dan een maand eerder. Ondernemers waren negatiever over de verwachte bedrijvigheid. De benutting van machines en installaties in de industrie lag bij aanvang van het vierde kwartaal van 2020 op 79,2 procent. Dat was hoger dan de 76,9 procent in het derde kwartaal.

Trekt Duitsland aan?

Ook in Duitsland, een belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, lag de bezettingsgraad hoger dan in het kwartaal daarvoor: 79,8 procent. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) verbeterde in oktober voor de zesde maand op rij en was voor het eerst na juni 2019 weer positief. De stemming over de huidige bedrijvigheid was minder negatief, maar de verwachting over de komende maanden minder positief. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in september met bijna 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. De krimp is lager dan in de zes voorgaande maanden.

Pin It on Pinterest