circulair

SMS Group heeft een succesvolle test gedaan om van metaalschroot uit de productie poeder te maken voor 3D metaalprinters. Momenteel wordt het poeder getest op de MetalFab1 van Additive Industries. Beide bedrijven werken samen aan een geïntegreerde AM-fabriek, waarin poeder wordt gemaakt dat direct naar de AM-machines gaat. Wordt 3D metaalprinten nu circulair?


Harry Kleijnen, senior key accountmanager bij Additive Industries, heeft dit voorbeeld deze week aangehaald tijdens het CECIMO seminar over de impact van additive manufacturing op de duurzaamheid van producten. Volgens Stewart Lane, die binnen CECIMO het Additive Manufacturing comité leidt, wordt deze technologie in toenemende mate gezien als een enabling technology om tot een duurzaam productiemodel te komen. Het thema duurzaamheid verschijnt op steeds meer overheidsagenda’s als het om de maakindustrie gaat.

SMS Group en Additive Industries tonen haalbaarheid van gesloten kringloop in AM aan

In een installatie als deze heeft SMS Group getest of je van metaalschroot uit de productie goed poeder kunt maken voor metaalprinten.

Gesloten kringloop in de metaalproductie

Additive Industries en SMS Group, fabrikant van machines en installaties voor staalfabrieken, werken samen in het Scale4Series project. Hierin onderzoeken ze de mogelijkheid om de productie van het metaalpoeder en de productie op de laserbed poederprinters in één geïntegreerde lijn te laten plaatsvinden. Als extra stap richting een gesloten kringloop, onderzoeken ze of je schroot uit de productie kunt verwerken tot metaalpoeder. In dit geval ging het om relatief schoon metaalafval uit de persafdeling. “Spanenafval vergt waarschijnlijk méér reiniging”, aldus Harry Kleijnen. “Het idee om van schroot metaalpoeder te maken waarmee je kunt printen hebben we gevalideerd. Dat is haalbaar.” De twee partners gaan dit nu verder onderzoeken.

Er zijn meer bedrijven bezig met het idee om schroot te verwerken tot poeder voor de gavanceerde AM-lijnen. In Nederland onderzoekt Space XYZ dit idee.

Manifolds verwerken tot poeder

Ze zijn overigens niet de enigen die dit idee hebben. Tijdens de CECIMO conferentie gaf ook Valeria Tirelli, CEO van het Italiaanse Aidro, voorbeelden hoe additive manufacturing bijdraagt aan een circulaire economie. Aidro, dat manifolds maakt voor hydraulische systemen, onderzoekt met een partner of je de manifolds aan het einde van hun levensduur of exemplaren die afgekeurd worden, kunt verwerken tot nieuw materiaal voor de 3D metaalprinters.

In 3D Print magazine van december kun je een uitbereider artikel over het CECIMO seminar omtrent duurzaamheid en additive manufacturing lezen.

Pin It on Pinterest