3DExperience world

3DExperience World is al een van de grootste engineeringsevents, met vorig jaar meer dan 5.000 deelnemers in Nashville. De digitale editie van dit jaar doet hier nog een schepje bovenop. Afgelopen week hadden zich al meer dan 26.000 deelnemers geregistreerd. Ze krijgen onder andere Titan Gilroy te zien, de oprichter van Titans of CNC. Meer dan 100.000 scholieren én volwassenen leren via het online curriculum van Titans of CNC hoe CNC-machines, robots en de rest te bedienen.


De jaarlijkse event van SolidWorks levert altijd een keur van sprekers die vooral de Amerikanen maar vaak ook de Europeanen van TV of YouTube kennen. Titan Gilroy is er daar een van. Ook de vroeger designer van Orange County Chopper komt dit jaar virtueel voorbij, net als Matt Carney. Vorig jaar demonstreerde hij nog z’n bionische prothese; vlak na 3D Experience World 2020 heeft hij zijn businessmodel moeten omgooien. Als reactie op de coronapandemie heeft hij met een team engineers het Open Standard Respirator ontwikkeld, een herbruikbaar mondmasker (N92) dat beter past en meerdere keren gesteriliseerd kan worden.

Titans of CNC op het podium bij grootste engineeringevent in de wereld

Titan Gilroy is dit jaar een van de sprekers tijdens 3DExperience World.

Online leren verspanen

Wie wel eens op YouTube zoekt, komt ongetwijfeld de clips van Titan Gilroy tegen. Puur omdat jongeren het vak links lieten liggen, is hij ze op een manier gaan benaderen die de doelgroep meer aanspreekt. Inmiddels heeft Titans of CNC meer dan 100.000 jongeren – en volwassenen zover gekregen het curriculum te volgen. Ook meer dan 2.700 scholen hebben het – gratis – opleidingspakket omarmd. “De helft van de studenten komt van de werkvloer, ze willen zich verder ontwikkelen”, aldus oprichter en CEO van Titans of CNC Titan Gilroy. De vroegere eigenaar van een CNC-bedrijf biedt nu naast een academy waar je de basisbeginselen van CNC, CADCAM en robotica en verspanen leert, ook een aerospace academy aan. “Verspanen op een hoger niveau, ook interessant voor wie in de medische of automotive business zit.” Woensdag 10 februari laat hij aan de hand van een concreet werkstuk zien hoe je dat 3-assig, 4-assig en 5-assig kunt frezen en waar de verschillen zitten. Ook demonstreert hij een zelf ontwikkelde opspanning zodat hij het werkstuk compleet in één opspanning kan bewerken.

Orange County Choppers

Deelnemers krijgen na de presentatie van Gilroy een demo hoe je de nieuwe tools op het 3D ExperienceWorks platform kunt inzetten. Onder andere komt aan bod hoe SolidWorks steeds meer onderdelen van Delmia integreert in de nieuwe platform software. Wie daar gebruik van maakt, is Jason Pohl, de designer bij de vroegere Orange County Choppers. Sinds een aantal jaren werkt hij als zelfstandig productontwikkelaar vanuit Los Angeles. Hij gaat met name zijn workflow met de tools van het 3DExperience Works platform demonstreren.

Van prothese naar mondmasker

Voor Matt Carney, onderzoeker aan het MIT lab, is het de tweede deelname achter elkaar. Vorig jaar demonstreerde hij een bionische prothese. Gedwongen door corona is hij vorig jaar op zoek gegaan naar een alternatief product. Samen met andere engineers heeft hij een herbruikbaar neusmondmasker ontwikkeld, dat beter aansluit op het gezicht: Open Standard Respirator. Ze hebben vooral gekeken hoe je dit zo kunt ontwerpen dat het lokaal te produceren valt en dat je niet afhankelijk bent van de traditionele supply chains. “Zo’n masker blijkt aan nogal wat met elkaar conflicterende eigenschappen te moeten voldoen”, zegt Carney. “Aan de ene kant wil je zo min mogelijk filtermateriaal gebruiken, omdat daar wereldwijd tekorten aan zijn. Aan de andere kant wil je het oppervlak zo groot mogelijk maken omdat dit makkelijker ademt. Maar je wilt dan weer de bedekking van het gezicht minimaliseren.” Het masker dat hij verder gaat toelichten tijdens het online event, is in de VS inmiddels op de markt. Momenteel loopt de certificering ervan.

Dassault-Systèmes groeit in 2020

Dassault Systèmes, het moederbedrijf van Solidworks, heeft overigens ondanks corona een goed jaar achter de rug. De omzet groeide in 2020 met 12% tot € 4,45 miljard. Bernard Charlès, Vice Chairman en Chief Executive Officer van Dassault Systèmes, licht toe: “Tijdens deze uitzonderlijke periode hebben wij als strategische partner het cruciale belang aangetoond van gezamenlijke innovatie in de sectoren waarop wij ons richten. Door een nauwe betrokkenheid hebben we veel klanten geholpen hun activiteiten tijdens de pandemie te managen en opnieuw uit te vinden – vooral bedrijven in de maakindustrie. Tegelijkertijd heeft ons collaboratieve innovatieplatform klanten in staat gesteld zich voor te bereiden op de toekomst en te blijven werken aan hun volgende generatie duurzame innovaties.” De groep investeert momenteel in uitbreiding van R&D-teams, met name op het gebied van data-science.

3DExperience World 2021 start 8 februari en loopt door tot 11 februari. Registreren kan nog altijd; deelname is gratis. De keynotelezing door Bernard Charlès en Gian Paolo Bassi, respectievelijk CEO Dassault Systèmes en SolidWorks, is dinsdag om 17 uur Nederlandse tijd.

3DExperience world

Foto: Het Cadmes-team uit Den Bosch slaagt er telkensin als eerste de zaal waar de general sessions plaatsvinden binnen te komen. Ook vorig jaar in Nashville. Benieuwd wat ze met de online versie doen.

1 gedachte over “Meer dan 26.000 aanmeldingen voor 3DExperience World 2021

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest