3DExperience SolidWorks

SolidWorks krijgt in de nabije toekomst een tool om aan een ontwerp of product een bepaalde duurzaamheidsgraad toe te kennen. Moederbedrijf Dassault Systèmes zoekt hiervoor aansluiting bij internationale standaarden die in ontwikkeling zijn. Dat heeft Gian Paolo Bassi, CEO van SolidWorks, gezegd na afloop van de digitale editie van 3DExperience World 2021. De platformstrategie heeft tijdens dit event nog meer vorm gekregen. Meer dan 37.000 engineers hebben aan het online event deelgenomen.


De coronacrisis heeft de digitalisering versneld, merkt men bij SolidWorks In het eerste kwartaal van 2020 verkocht men méér platformabonnementen dan in heel 20219. “In Q2 hebben we dat verdubbeld en in Q4 hebben we dit nogmaals verdubbeld”, aldus Gian Paolo Bassi. “De transformatie naar de cloud gaat om het eindresultaat. Het maakt bedrijven weerbaarder; de bedrijven die bezig waren met digitalisering bleken beter in staat het hoofd te bieden aan de storm.”  

Gian Paolo Bassi kondigde de for Makers en for Students equivalent van 3DExperience Solidworks aan.

Speciale licentie voor makers en studenten 

Tijdens de 3DExperience World 2021, die door de aanhoudende coronamaatregelen een digitale variant is geworden, is het aanbod in de cloud verder uitgebreid. Voor $99 per jaar krijg je medio dit jaar een 3DExperience SolidWorks for Makers. En voor studenten komt er voor $60 per jaar een for Students equivalent. Met het aanbod krijgen ze meer dan alleen een volledige SolidWorks versie op het platform. “We brengen ze naar de grote community”, aldus Suchit Jain Vice President. Makers kunnen hun designs delen in Madein3D. Deze community wordt door Dassault Systèmes gecoördineerd om makers, influencers en innovators te inspireren en te helpen. 

Platform voor nieuwe businessmodellen 

De platformstrategie is op stoom gekomen. De wereld verandert namelijk snel. Zaken als generative design en kunstmatige intelligentie zullen meer en meer gebruikt gaan worden. “Daarvoor heb je een platform nodig. Dat kan alleen via het platform.” Suchit Jain verwacht overigens dat we na de crisis deels zullen terugvallen in oude werkmethoden. “Ik denk dat het een hybride vorm wordt met een neiging naar wat meer naar persoonlijke contacten.” Dat doet er echter niets aan af de trend dat samenwerking een impuls krijgt juist door de digitale tools van het 3DExperience Works platform. Onder andere omdat SolidWorks hierin zaken als Zoom vervangt door eigen oplossingen, binnen het platform.  

Engineers krijgen door diepere integratie Marketplaces in SolidWorks een nieuw inkoopkanaal

Integratie van marktplaatsen 

Gian Paolo Bassi benadrukte ook dit keer dat SolidWorks de gebruikers van de desktopversie blijft respecteren. Het cloud platform en de desktopversie blijven naast elkaar bestaan. “Maar wie niet versnelt met digitalisering, moet zich bedenken straks misschien achter te blijven”, waarschuwt hij wel. Software as a Service biedt de kans nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Daartoe gaat SolidWorks in de toekomst de eigen marktplaatsen verder in het 3DExperience SolidWorks platform integreren. Engineers krijgen zo een nieuw inkoopkanaal tot hun beschikking.  

Duurzaamheid wordt echt belangrijk 

Alice Steenland, CSO bij Dassault Systèmes.

Daarnaast ziet hij het thema duurzaamheid snel aan belang winnen. En ook daarvoor is het cloud platform onmisbaar, omdat zaken rond duurzaamheid van materialen en producten continu veranderen. Dassault Systèmes wil net zoals in de bouwwereld al is gedaan, bepaalde standaarden in de software integreren, waarmee de engineer snel inzicht krijgt in hoe duurzaam zijn ontwerp of product is. Op concernniveau heeft Dassault Systèmes enkele maanden geleden een Chief Sustainability Officer aangesteld. Op 3DExperience World 2022 in Atlanta (7-10 februari 2022), wordt een volledig track aan het onderwerp sustainability gewijd. “Dat onderwerp wordt echt belangrijk in de toekomst”, kondigde de SolidWorks CEO alvast aan.  

3 gedachten over “SolidWorks krijgt optie om duurzaamheid van design te waarderen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest