5G

Phoenix Contact heeft samen met de Belgische netwerkoperator Proximus een succesvolle test met draadloos Profinet op een private 5G-netwerk uitgevoerd. De twee bedrijven hebben samen een proof of concept opgezet in het Proximus-lab, waarbij een stabiele Profinet-communicatie werd uitgerold via een privé 5G standalone netwerk dat draait op de 3,5GHz-band.


De test werd uitgevoerd met de 5G private netwerkinfrastructuur van Proximus en een door Phoenix Contact ontwikkelde 5G industriële router. Dit toont de haalbaarheid aan voor industriële toepassingen van een privaat 5G netwerk, waardoor heel nieuwe use cases kunnen ontstaan.

Geslaagde proef door Phoenix Contact en Proximus

Phoenix 5G
De 5G router van Phoenix Contact.

Mijlpaal voor Industrie 4.0 toepassingen

Deze succesvolle proef markeert een belangrijke mijlpaal voor Industrie 4.0-toepassingen en ontsluit het gebruik van dit fabrieksautomatiseringsprotocol in combinatie met ultrasnelle, ultrabetrouwbare 5G mobile private networks (MPN’s). Tot nog toe wordt voor Profinet meestal een bekabelde ethernetverbinding toegepast omdat de industrie hoge betrouwbaarheid en extreem lage latentie vereist. Phoenix Contact en Proximus hebben nu aangetoond dat dit via het snelle netwerk ook draadloos kan.

Fabrieks- en veiligheidsautomatisering

De low-latency mogelijkheden van mobiele particuliere netwerken maken real-time, draadloze automatisering en machine-to-machine communicatie mogelijk. Tegelijkertijd kan de beschikbare apparatuur in fabrieken flexibeler worden gebruikt, waardoor fabrieken kunnen voldoen aan de productie-eisen van de toekomst. Qua interne logistiek opent dit nieuwe mogelijkheden voor verdere implementatie van Autonoom Geleide Voertuigen (AGV’s). Complexe toepassingen die precisielocatie-tracking en low-latency communicatie vereisen, zoals interacties tussen productiemachines, robots en AGV’s, worden mogelijk.

De gebruikte router is een ontwikkeling van Phoenix Contact als fabrikant van WLAN-, Bluetooth- en draadloze routers voor industriële toepassingen, Quectel als wereldwijde aanbieder van draadloze en GNSS-modulen en Ericsson als netwerkaanbieder en onderneming van de 5G-technologieontwikkeling.

1 gedachte over “Succesvolle proef Profinet op 5G-netwerk in België

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest