CO2 neutraal

De DMG Mori machines worden groen. Eind van dit jaar moet het zover zijn, heeft topman Masahiko Mori onlangs aangekondigd. In Japan neemt men het concept waarmee de Duitse tak de productie CO2 neutraal heeft gemaakt over. Duurzaam produceren gaat echter ook over automatisering en functie-integratie, vindt de topman van het machinebouwconcern.


Naast automatisering en digitalisering is CO2 neutraliteit het derde thema dat de komende jaren een stempel op de werktuigmachine industrie gaat drukken. Daar lieten de beide topmannen van DMG Mori geen onduidelijkheid over bestaan. “Het mooie van samenwerken met de Duitsers is dat ze erg kien zijn op de toekomst”, aldus Masahiko Mori bij de digitale aftrap van het evenement.

De duurzame machine is de machine die 95 procent van de tijd onderdelen maakt

Multitasking machines passen volgens DMG Mori in het groene denken over productietechnologie.

Eind dit jaar hele productie CO2 neutraal

De Duitse fabrieken zijn sinds vorig jaar al CO2 neutraal. In de loop van het jaar neemt de Japanse fabriek dit over. “Hierdoor zullen we tegen einde van dit jaar bij DMG Mori de volledige productie zover hebben dat we kunnen stellen dat onze machines CO2 neutraal zijn. Groene machines.” Deels is dit nog te danken aan het kopen van CO2 certificaten. Maar de DMG Mori topman wijst er ook op dat bij de productie van de machines tegenwoordig 30% minder CO2 nodig is dan tien tot twintig jaar geleden.

De duurzame machine draait 95 procent van de tijd

De reductie van de CO2 die vrijkomt bij de productie van een CNC-machine is slechts een kant van het aspect duurzaamheid, voegt Christian Thöness, bestuursvoorzitter van de Duitse tak, toe. Hij schetst een link naar de beide andere thema’s automatisering en digitalisering. “De meest productieve machine is eigenlijk de meest duurzame”, aldus Thöness. “En daarom is het nodig met automatisering en digitalisering de machines continu te laten draaien.” Onderzoek door de RWTH Aken dat hij aanhaalt toont aan dat de meeste machines amper de helft van de tijd gebruikt worden. “Ze moeten naar 90 tot 95 procent”, zegt Thönes. “Dus niet alleen 2000 productie-uren, maar ook 5600 per jaar.”

Multitaskingmachines in de groen fabriek

Automatisering is daar een oplossing voor. Integratie van bewerkingen in één machine een andere, schetst Masahiko Mori. “Als je drie machines in één kunt integreren, kun je een langere uptime behalen, zeker met automatisering. Dan heb je een compactere fabriek, met een kleinere footprint, minder mensen, een hogere proces efficiency.” Dan krijg je de groene fabriek, aldus de topman van het Japans-Duitse concern.

Pin It on Pinterest