Doosan MP 6500

Doosan demonstreert komende week tijdens Intermold 2021 het verticale bewerkingscentrum MP 6500. Het gaat hier om een nauwkeurige hogesnelheid freesmachine, speciaal ontwikkeld voor het frezen van precisie matrijzen. Doosan belooft dat deze machine de gebruiker niet voor de keuze stelt hogere snijsnelheden en lagere oppervlakteruwheid of omgekeerd. Beide zijn haalbaar.


Ook Intermold Korea 2021 gaat dit jaar online door. Het voordeel: Europese bezoekers kunnen gemakkelijker een kijkje nemen op deze Koreaanse beurs voor de matrijzenindustrie. Doosan pakt er met een aantal recente premières uit, waaronder het nieuwe highspeed bewerkingscentrum. Deze machine is ontwikkeld als reactie op de transitie die de automobielindustrie wereldwijd heeft ingezet, weg van de verbrandingsmotor richting elektrische aandrijflijnen. Hierdoor neemt de vraag naar hoogwaardigere matrijzen toe, aldus de Koreaanse machinebouwer. Elektrisch aangedreven auto’s in combinatie met slimme technologie leiden tot een toename van de vraag naar zeer nauwkeurige matrijzen.

Productiviteit en kwaliteit samen

Productiviteit en kwaliteit willen, aldus Doosan, in de matrijzenindustrie wel eens op gespannen voet met elkaar staan. Wil je hogere productiviteit tijdens het CNC frezen, dan gaat dat vaak ten koste van de kwaliteit. Omgekeerd: wie de hoogste kwaliteit wil, zoals oppervlaktenauwkeurigheid, zal een langere bewerkingstijd voor lief moeten nemen. Doosan zegt dat deze afweging met de vorig jaar geïntroduceerde MP 6500 niet meer gemaakt hoeft te worden. De oplossing zit enerzijds in de constructie van de spindel (tot 40.000 toeren er minuut) en anderzijds in de nieuwe besturing van de CNC-machine. 6500

Spindel met verbeterde stijfheid

De spindel is zodanig geconstrueerd dat deze een verbeterde stijfheid in zowel het lage als hoge toerentalbereik van de machine biedt. Ook zijn de trillingen geminimaliseerd. De Doosan MP 6500 is leverbaar met spindels tot 20.000 of zelfs 40.000 toeren per minuut. De gereedschappen worden met een dubbel vergrendelingsmechanisme in de spindel vast gezet, zodat hier geen trillingen kunnen ontstaan bij hoge toerentallen. “Omdat de MP 6500 is uitgerust met een statische drukspindel, kan de machine zowel zeer goede oppervlakteruwheden halen als zeer hoge capaciteiten bij het ruwfrezen vergeleken met soortgelijke machines in deze klasse”, zegt Yoon Yeomin, algemeen directeur van de Doosan Machine Tools.  

Nieuwe look-ahead functie met 600 blokken uitgebreid

De machineconstructie zelf is aan gantry type met een verhoogde stijfheid. Daarnaast heeft Doosan voor de machine een verbeterde besturing ontwikkeld, met name geoptimaliseerd voor de matrijzenindustrie en de verbeterde stijfheid van de MP 6500. De besturing kan ook bij hoge snelheden de complexe contouren goed volgen. Doosan integreert hiervoor de Doosan Super Quality (DSQ) contourbesturingstechnologie in de machinebesturing van de MP 6500. Het gaat hier om de derde generatie van DSQ. Aan de bestaande DSQ2 worden nog eens 600 blokken toegevoegd die de besturing vooruit leest. Ook grote programma’s kunnen op de speciale DSQ3 server worden opgeslagen. De look-ahead functie van de besturing verkort de bewerkingstijd doordat de besturing ver vooruit kan kijken in de programmablokken naar contouren die eraan komen.

Adaptieve voeding

De Doosan MP 6500 wordt verder voorzien van functies zoals een automatische compensatie voor de uitzetting van de spindel bij het frezen met hoge toerentallen. Meerdere sensoren houden de temperatuur van de machine in de gaten; voor eventuele veranderingen wordt automatisch gecompenseerd.  Adaptieve voeding is eveneens beschikbaar. Deze past automatisch de voeding aan afhankelijk van de spindelbelasting. Doosan zegt dat de vraag naar de speciaal voor de matrijzenindustrie ontwikkelde MP 6500 groeit, nadat deze machine een jaar geleden voor het eerst werd aangekondigd.

Registreren voor de Koreaanse beurs kan via Dormac CNC Solutions, de Doosan dealer in Nederland

1 gedachte over “Doosan ziet toenemende vraag naar precisie matrijzen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest