... kan het aantal metingen op de CMM drastisch reduceren.

De beide oprichters van Renishaw gaan hun aandeel in het bedrijf verkopen. Dat maken ze deze week bekend. David McMurtry en John Deer, die samen nog 53% van de aandelen in handen hebben, vinden het tijd worden voor een nieuwe grootaandeelhouder.


“We zijn beiden dankbaar dat we nog steeds in goede gezondheid verkeren, maar we zien ook in dat niemand van ons jonger wordt”, zegt David McMurtry (80), Executive Chairman, in een korte toelichting op het besluit. Hij heeft Renishaw in 1973 opgericht, samen met John Deer (83) die plaatsvervangend voorzitter is. De twee zijn Renishaw gestart nadat ze de meettaster voor CNC-machines hadden uitgevonden.

Hightech bedrijf gewaardeerd op 7 miljard pond

Enkele jaren geleden kregen John Deer (links) en David McMurtry de Swan Medal of the Institute of Physics,.

Belang van ruim 2 miljard pond

Het belang dat de beide oprichters in Renishaw hebben, bedroeg bij de bekendmaking respectievelijk 1,83 miljard pond (voor McMurtry) en 838.4 miljoen voor Deer. Op de dag van de aankondiging steeg het aandeel op de beurs van Londen meer 20 procent, een teken dat beleggers de aankondiging weten te waarderen. Tegen die fors hogere koers bedraagt de totale beurswaarde van de onderneming ongeveer 7 miljard pond. De beide oprichters laten in een mededeling weten dat ze een koper zoeken die respect heeft voor de cultuur binnen Renishaw en deze koestert, net als de manier waarop de onderneming lokaal opereert. De koper moet ook de R&D activiteiten volledig ondersteunen. Voor de transactie is de Zwitserse bank UBS Group in de arm genomen.

Toekomst in hightech oplossingen

Bij de presentatie van tussentijdse resultaten over het lopend (gebroken) boekjaar kondigde Renishaw nog aan dat het voor dit jaar een omzet verwacht tussen de 515 en 545 Britse ponden. De winst voor belastingen komt dan waarschijnlijk uit tussen de 85 en 105 miljoen pond. De groei in het eerste kwartaal komt uit de medische activiteiten; de industriële activiteiten waren 2% lager. Wat de toekomst betreft, zet Renishaw in op hightech oplossingen voor duurzaamheid, high performance, alles wat met smart technologie te maken heeft zoals sensoren en AI en gepersonaliseerde producten, vandaar de investeringen in additive manufacturing. Renishaw zei in de presentatie aan analisten dat de AM-systemen nu klaar zijn voor serieproductie.

Pin It on Pinterest