Siemens gaat de Google-Cloud technologie voor data en kunstmatige intelligentie integreren in de fabrieksautomatisering van het Duitse concern. Daarmee moet de stap voor bedrijven naar datagestuurde productie gemakkelijker worden. De autonome fabriek kan realiteit worden. Dat sluit helemaal aan bij de trend te verduurzamen.


Productieprocessen worden steeds meer aangestuurd op basis van data. Maar: de maakindustrie gebruikt vaak meerdere en soms nog oudere softwaresystemen. Om die aan elkaar te knopen kost tijd. Dikwijls kiest men er daarom voor om kunstmatige intelligentie als eilandoplossing in te zetten. Dat belemmert echter grote bedrijven om AI-oplossingen breed uit te rollen.

Duurzaam produceren vraagt om een autonome fabriek

Samenwerking

Siemens en Google-Cloud slaan de handen ineen. Dankzij de integratie van Google-Cloud technologie en de Siemens automatseringssoftware, kunnen bedrijven data standaardiseren. Bovendien kunnen zij cloud-gebaseerde AI/ML-modellen draaien op basis van deze gegevens en algoritmen op machineniveau in zetten. Dit maakt toepassingen mogelijk zoals visuele kwaliteitscontrole van producten of voorspellend onderhoud van apparatuur en productielijnen.

Vandaag de dag worden makers meer dan ooit uitgedaagd verspilling te verminderen door te maken wat de markt echt vraagt en nodig heeft.

Rainer Brehm, CEO Siemens Factory Automation

Lees ook Solutions Magazine over data gestuurde productie in de verspaning

Potentieel van kunstmatige intelligentie nog niet benut

Het doel van de samenwerking is daarnaast om de combinatie en schaalbaarheid van kunstmatige intelligentie en Siemens Edge te vergemakkelijken. Dagelijkse activiteiten moeten hiermee geautomatiseerd kunnen worden en de kwaliteit verbeterd. “Het potentieel van AI om de productieomgeving radiaal te veranderen wordt nog lang niet maximaal benut”, zegt Axel Lorenz, Vice President Control bij Siemens Digital Industries. ”De combinatie van Google-Cloud AI/ML technologie met de Siemens oplossingen voor Industrial Edge en Industrial Operations, kunnen de maakindustrie aanzienlijk gaan veranderen.” Dat komt volgens Dominik Wee, directeur Manufacturing and Industrial bij Google-Cloud, doordat de samenwerking het beste van twee werelden samenbrengt: Siemens met de software en automatisering, Google met de expertise van dataanalyse en kunstmatige intelligentie en machine learning.

Autonome fabriek en duurzaamheid

Rainer Brehm, CEO Factory Automation bij Siemens, gelooft in de toekomst van de autonome fabriek. “Om concurrerend te blijven moeten bedrijven twee dingen doen: ze moeten in staat zijn gepersonaliseerde producten te maken tegen dezelfde prijs als massaproducten. En ze moeten duurzaam zijn.” De autonome fabriek sluit op beide punten naadloos aan. Rainer Brehm: “Produceren om magazijnen te vullen is een verouderd concept. Dat is beslist niet duurzaam. Vandaag de dag worden makers meer dan ooit uitgedaagd om te maken wat er toe doet. Om verspilling te verminderen door te maken wat de markt echt vraagt en nodig heeft.” Uiteindelijk zal dat gebeuren in de autonome fabriek.

Pin It on Pinterest