ASML

ASML heeft de verwachtingen van financieel analisten in het eerste kwartaal overtroffen. Ook voor de komende tijd ziet het er goed uit. ASML CEO Peter Wennink benadrukte in de conference call over de Q1 resultaten meerdere keren dat de machinebouwer de capaciteit wil vergroten, niet alleen in de productie van EUV machines. Daarover is de Veldhovense onderneming in gesprek met de supply chain.


Dat ASML met goede resultaten zou komen was te verwachten, nu de wereld wacht op meer chips. Peter Wennink zei in een toelichting op de cijfers dat niet alleen de automobielindustrie met een tekort kampt. Er zijn signalen die erop wijzen dat ook in andere sectoren tekorten ontstaan. “Klanten willen extra capaciteit dan ook zo snel mogelijk operationeel hebben. We zien een significante toename van de vraag van klanten in alle segmenten. We verwachten een sterk jaar voor ons hele productportfolio.”

De cleanroom montage van de Deep UV systemen in Veldhoven (Foto’s ASML)

Ook Deep UV technologie steeds meer gevraagd

Want het is niet alleen de EUV-technologie waarmee de chipmachinefabrikant orders binnensleept. Ook de machines van de vorige technologiegeneratie, Deep UV, wordt heel goed verkocht. Net als voor de EUV-technologie wil ASML ook de productiecapaciteit voor deze oudere machines gaan uitbreiden. In een vraag op een van de analisten antwoordde Wennink dat je daaruit mag afleiden dat dit niet een tijdelijke vraagtoename is, maar dat die capaciteit ook op langere termijn nodig is. Wat de EUV-technologie betreft merkt hij dat klanten steeds meer vertrouwen hierin krijgen. “Je ziet dat EUV definitief is aanbeland in high volume manufacturing omdat klanten de voordelen ervan zien.” Het antwoord vanuit Veldhoven hierop is onder andere dat ASML de investeringen in R&D verder opvoert en de uitrol van de product roadmap versnelt. Met software pakketten kan ASML de productiviteit van de geïnstalleerde machines opvoeren.

ASML heeft in het eerste kwartaal van 2021 een netto omzet behaald van €4,364 miljard, waarvan €1,2 miljard komt uit de installed base. In totaliteit werden 73 nieuwe machines verkocht. 36% van de omzet komt uit de EUV-business. Er zijn 9 EUV machines geleverd (maar slechts 7 gefactureerd). Voor Q2 rekent ASML op een omzet tussen €4,0 en €4,1 miljard.  

Capaciteit EUV-systemen moet naar 55 in 2022

Dat is echter niet voldoende. De capaciteit moet omhoog. Voor 2022 plant ASML alleen al de productie van 55 EUV-systemen van de nieuwste generatie, het NXE 3600D systeem waarmee klanten 15 tot 20% meer capaciteit krijgen. Deze nieuwe generatie komt na de zomer op de markt. “We verhogen onze capaciteit.” Komend jaar gaat ASML alleen nog de nieuwste systemen uitleveren. “We bereiden onze supply chain voor op de productie van 55 van deze systemen in 2022. We zoeken  momenteel de bevestiging hiervoor in de supply chain.” Niet alleen daar, ook bij ASML zelf moet de doorlooptijd omlaag om de grotere vraag bij te benen. Een extra fabriek bouwen kost namelijk ook jaren. Peter Wennink zei dat hij enkele jaren geleden de groei van de sector onderschat heeft. “In de jaren 2016 – 2018 heeft niemand de kracht van de EUV-markt gezien.” De transformatie naar een gedigitaliseerde samenleving is echter een van de trends die de vraag naar chips aanjaagt. Wennink is absoluut niet bezorgd om overcapaciteit in de doorgaans cyclische halfgeleidermarkt. “We zijn net pas gestart. We hebben de extra capaciteit nodig. Dat heeft te maken met de onderliggende trends.”

ASML
Een ASML systeem wordt in het vliegtuig geladen voor transport richting de klant.

Geopolitieke veranderingen

Daar komt nog eens bij dat ASML wel eens zou kunnen gaan profiteren van de geopolitieke ontwikkeling dat meerdere landen of regio’s in de wereld hun eigen halfgeleider ecosysteem willen gaan opbouwen. Dat leidt onherroepelijk tot in-efficiency qua kapitaalsbenutting. “Wel, er is eentje die profiteert van de kapitaal in-efficiency en dat zijn wij.” Als de VS, Europa en Azië hun eigen halfgeleiderindustrie willen opbouwen, levert dat ASML per saldo meer orders op.

Lees in Solutions Magazine hoe ASML met Model Based Definition de doorlooptijd in de supply chain wil verkorten.

1 gedachte over “ASML wil productie DUV én EUV machines verder opvoeren

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest