Onder de noemer Power your business krijgt de Metav een nieuw impuls vanaf 2016.

De Duitse machinebouwers worden optimistischer. De orders stromen zo hard binnen dat ze opnieuw de prognoses voor het lopend jaar verhogen. De bestellingen liggen nog slechts 4 procent onder het niveau van 2019. Bedrijven zijn duidelijk bezig met een inhaalslag qua investeringen. De branche is echter nog ver verwijderd van de topjaren 2017/18.


De aanjager van de groei, zo meldt de VDW, is het buitenland, de klanten buiten Duitsland. In Azië zorgt vooral China voor een aanhoudend hoge vraag: twee derde van het Aziatische ordervolume komt uit China. De zaken in de VS beginnen zich te herstellen. Er zijn steeds meer tekenen dat de orders van daar in de toekomst sterker zullen aantrekken. Europa is ook wakker geworden. Hier zijn fiscale stimuleringsregelingen in met name Oostenrijk en Italië goed merkbaar. De Duitse markt zelf volgt dit voorbeeld met enige vertraging. Over het geheel genomen ligt het orderniveau nog 25 procent onder dat van de topjaren 2017/2018.

China trekt de kar in het herstel van de machinemarkt, Duitsland begint nu ook te herstellen

VDW directeur Wilfried Schäfer.

Groei met 114 procent

Het groeipercentage van 114 procent in het eerste half jaar, wordt vertekend doordat in het voorjaar van 2020 grote delen van de wereld in lockdown waren. “De industrie heeft de turnaround met aanzienlijk meer dynamiek dan oorspronkelijk bereikt en noteert ondanks enkele leveringsproblemen een sterke toename van haar orders”, zegt Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (Duitse Vereniging van Machinebouwers) over de resultaten. De groei had nog hoger kunnen uitvallen, als er geen leveringsproblemen waren aan de grondstoffen en componentenkant.

Hogere groei dit jaar

Oxford Economics, het onderzoeksbureau van de VDW, stelt de ramingen voor dit jaar dan ook bij. Door de stijging van het aantal orders komen de Britse onderzoekers nu tot een groeiraming van 8 procent voor dit jaar, twee punten hoger dan in het voorjaar. Dit zou het volume voor het lopende jaar op 13,2 miljard euro brengen. “Er is echter nog een weg te gaan voordat het topresultaat van 2018/2019 bereikt wordt” zegt Schäfer. Toen lag de omzet op 17 miljard euro.

Pin It on Pinterest