AWK 2021

De tijd heeft niet stilgestaan sinds de eerste coronalockdown. Reden voor het Fraunhofer IPT en het Werkzeugmaschinenlabor WZL (RWTH Aachen) om niet klakkeloos het AWK dat vorig jaar had moeten plaatsvinden, door te schuiven naar dit jaar. Het thema is subtiel veranderd. Turning data into sustainability. Gaan we ook in de industrie van bezit naar gebruik?

De klimaatverandering, de veranderende mobiliteit zoals de elektrisch aangedreven auto’s, de handelsstrijd tussen China en de VS, de Brexit. Thema’s genoeg waar de maakindustrie mee te maken heeft. Bij de aankondiging van de 30e editie van het Aachener Werkzeug Kolloquium (AWK) konden de vier Akense professoren begin 2020 nog niet vermoeden dat de wereld er enkele maanden later heel anders zou uitzien. Op het moment dat normaal gesproken meer dan 1.200 deelnemers uit de maakindustrie de conferentie zouden bezoeken, was de wereld tot stilstand gekomen. Het woord resilience namen ze ook vorig jaar in de mond. De digitalisering in al zijn aspecten zagen ze als het gereedschap om in de productie deze uitdagingen op te pakken. “Digitalisering zien we als een enabler”, verwoordde professor Thomas Bergs het anderhalf jaar geleden. Turning data into value zou het thema vorig jaar zijn geweest.

Turning data into sustainability: gaat ook de industrie van bezit naar gebruik?

Het 30e AWK vindt voor het eerst in een hybridevorm plaats: fysiek in Aken en online via een livestream. De online deelnemers kunnen virtueel ook de machinehallen bezoeken. Er staan 10 3D rondleidingen op het programma, waaronder data driven automation, production analytics in machine-tools, smart automation lab en end-to-end Industrie 4.0. Tijdens de openingssessie op 22 september zijn er vier keynote lezingen: Katja Windt, CDO bij SMS Group, Lars Wagner, CTO MTU Aero Engines; Ola Rolén, President en CEO van Hexagon en Stefan Schindler van Schaeffler. Daarna zijn er op 22 september sessies over de architectuur van een geconnecteerde adaptieve productie en de digitale tweeling in de productiecyclus. Op 23 september zijn er nog eens twee programmablokken: data sciences in production; sustainable productivity. Het AWK 2021 wordt afgesloten door Heinz-Jürgen Prokop, voormalig CEO van Trumpf Werkzeugmaschinen en Christina Reuter, Head of Digital Design, Manufacturing and Services bij Airbus Defense and Space. Meer informatie AWK 2021

Het vorige AWK, dat doorgaans zo’n 1200 deelnemers trekt. Dit jaar is het ook mogelijk het evenement via een live stream te volgen.

 Het AWK 2021 wil de deelnemers handreikingen doen hoe ze op lange termijn concurrerend blijven in het internationale krachtenveld

Concurrerend blijven

Versneld doorspoelen naar de zomer 2021. Corona is nog niet weg. Wereldwijd draaien de meeste industrieën alweer op volle toeren, met problemen zoals schaarste aan grondstoffen en onderdelen die bovenop de andere uitdagingen zijn gekomen. Klimaat speelt nog nadrukkelijker een rol. De financiële markten dwingen duurzaamheid af van de grote Duitse OEM’ers. Deze moeten, aldus het Fraunhofer IPT en het WZL Aachen, het begrip productiviteit nieuw definiëren. Het AWK 2021 wil de deelnemers handreikingen doen hoe ze op lange termijn concurrerend blijven in het internationale krachtenveld, waar het thema duurzaamheid en omgaan met schaarse grondstoffen een nieuwe dimensie heeft gekregen. Het nieuwe hoofdthema van AWK’21 is Turning Data into Sustainability, met als ondertitel Het toekomstige concurrentievermogen veiligstellen door een duurzame en veerkrachtige productie. Het AWK 2021 toont hoe productiebedrijven met gericht verzamelen van data en Machine Learning tot snelle, foutloze verbeteringen van serieproductie komen en hoe ze hierdoor veerkrachtig en duurzaam kunnen produceren. Onderliggend is de boodschap dezelfde gebleven.

Overproductie loopt ten einde

De afgelopen honderd jaar is de productie zover geoptimaliseerd en kwalitatief verbeterd, dat het grondstoffenverbruik en de CO2 emissie sterk zijn gestegen. Dat komt doordat we puur economisch gezien overproductie zinvol hebben gemaakt. Daardoor zijn prijzen zover gedaald dat een groot deel van de mensen zich allerlei goederen kan veroorloven, zonder ze efficiënt te benutten. Dit legt wel beslag op energie en grondstoffen. Professor Günther Schuh, een van de vier Akense hoogleraren achter het AWK 2021, zei vorig jaar al dat bijvoorbeeld werktuigmachines met 34% spindelrendement weliswaar nog relatief goed benut, maar dat dit in de toekomst onvoldoende zal zijn. Een hogere bezettingsgraad van de machines helpt méér grondstoffen te besparen en CO2 uitstoot te verminderen dan mensen hun comfort af te pakken. Hogere productiviteit is volgens Schuh noodzakelijk. Niet voor een eenmalige, maar voor een continue productiviteitsverbetering. Dat is de oplossing om grondstoffenverspilling tegen te gaan. De noodzakelijke verandering gaat afgedwongen worden door de kapitaalmarkten doordat de focus van investeerders verschuift.

AWK 2021

De vier Akense hoogleraren, van links naar rechts Günther Schuh, Christian Brecher, Thomas Bergs en Robert Schmitt.

Digitale keten

De oplossing ligt met name in een aaneengesloten digitaal netwerk van machines en productiemiddelen. De beschikbaarheid van data over elk moment, elke plek in het productieproces, vormt de basis voor de ontwikkeling richting duurzame productie. Deze data moeten veel beter gebruikt worden. Daar stoot de huidige technologie op grenzen. Digitalisering stelt bedrijven in staat deze grenzen te verleggen, meent professor Bergs van de RWTH Aachen. “Hoe beter ik de complexe processen en randvoorwaarden ken, des te beter kan ik de werkelijke kosten van mijn producten bepalen en het verbruik van grondstoffen en emissies verminderen.” De digitale tweeling van product en productieproces spelen de sleutelrol. En dat reikt tot in de gebruiksfase van een product, want ook deze data kun je weer gebruiken voor verbeteringen aan het product. Weerstand tegen datasharing zal snel verdwijnen, verwacht professor Christian Brecher, als bedrijven overtuigd worden van de meerwaarde. “Als wij aantonen dat ze 15% meer productiviteit uit hun machines kunnen halen, gaan ze de digitale tweelingen wel gebruiken. Want dan zien ze hoe ze data omzetten in waarde.”

2 gedachten over “AWK 2021 in de herhaling: duurzaam en veerkrachtig

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest