EMO Hannover

Innovate manufacturing: dat is de slogan waarmee de EMO Hannover een heel nieuw concept voor de machinebeurs lanceert. De EMO Hannover 2023 gooit het na 14 jaar over een andere boeg. De beurs wil een platform zijn waar de maakindustrie zich presenteert als deel van de oplossing voor maatschappelijke problemen.


Het duurt nog even. En eerst komt er nog een EMO Milano. Desondanks heeft de EMO Hannover al het nieuwe concept voor 2023 gepresenteerd. Dit concept is totaal vernieuwd. De machinebeurs gaat zich na dit jaar nadrukkelijker positioneren als een innovatie- en communicatieplatform. “Het gaat om meer dan productpresentaties. Dialoog, kennisoverdracht en andere componenten van de beurs winnen aan belang”, zo verwoordde VDW-directeur Wilfried Schaeffer de verandering. Uiteindelijk gaat het om de technische realisatie, dus kwaliteit blijft een belangrijk punt. ”Maar maatschappelijke relevante thema’s drukken ook een stempel op de communicatie, hebben invloed op de productietechniek, op processen.” Daarom moet de EMO Hannover méér zijn dan een machinebeurs.

EMO Hannover 2023: hybride event; kennisoverdracht; digitaal 365 dagen per jaar

EMO commissaris Carl Martin Wecke tijdens de online presentatie van het nieuwe EMO Hannover format.

Vier pijlers

Het communicatieconcept van de nieuwe EMO Hannover is op vier pijlers gebaseerd: EMO Communication, EMO Connect; EMO Digital en EMO Conference. De communicatiepijler richt zich nadrukkelijk op specifieke doelgroepen. Connect is het hoofdstuk waarin het draait om het uitwisselen van ervaringen, connecties maken, relaties verdiepen. EMO Digital is de pijler die ervoor zorgt dat het evenement niet langer beperkt blijft tot een week, maar digitaal 365 dagen per jaar toegankelijk blijft. “We gaan als aanvulling op de fysieke beurs extra communicatiekanalen aanbieden, bijvoorbeeld een EMO Academy, websessions”, verduidelijk Schaeffer. EMO Conference wordt de vlag waaronder de kennisoverdracht, steeds belangrijker, gaat plaatsvinden.

EMO Hannover wordt meer en meer een beurs voor de totale waardecreatie

Future of business, connectivity en sustainability

Het element kennisoverdracht wordt met alle maatschappelijke ontwikkelingen steeds relevanter, meent ook General Commissioner van EMO Hannover Carl Martin Welcker. “Onze industrie staat voor enorme uitdagingen, wereldwijd.” Sinds 1975, de eerste EMO Hannover, is het evenement vooral een wereldbeurs voor de metaalbewerking geweest. “Nu wordt het meer en meer een beurs voor de totale waardecreatie.” Future Insights geven de bezoekers inzicht in bredere trends in de samenleving, hoe deze de maakindustrie raken en wat dit betekent. Carl Martin Welcker ziet daarbij drie hoofdthema’s die in de editie 2023 zeker gaan terug komen: connectivity, sustainability en de future of business met een focus op werk in het Industrie 4.0 tijdperk. “De werkplek van morgen zal anders zijn dan die van vandaag. Productie en arbeid worden in toenemende mate ontkoppeld, machines configureren zichzelf en bepaalde werkzaamheden vallen weg. Werk zal echter niet verdwijnen, er komen andere functies voor terug”, zegt Welcker over dit laatste thema.

Hybride evenement ook zonder corona

Tijdens de presentatie van het nieuwe concept benadrukte Wilfried Schaeffer dat de koerswijziging er ook zou zijn gekomen zonder de coronapandemie. Na de EMO 2019 is de VDW aan de slag gegaan. Begin vorig jaar is het concept aan exposanten gepresenteerd. En dat zou ook gebeurd zijn zonder de coronapandemie. “Een wereldbeurs zijn is geen titel die je kunt erven. Die moet je verdienen”, zegt VDW-directeur Wilfried Schaeffer. “De laatste maanden hebben we zelf meegemaakt wat digitale formaten mogelijk maken maar ook welke tekortkomingen ze hebben en dat er acceptatiemoeilijkheden zijn”, zegt Schaeffer. Daarom wordt de EMO Hannover 2023 een hybride concept, ongeacht de status van corona op dat moment.

FOTO: Wilfried Schaeffer voor het welkomstbord van de New EMO Hannover.

1 gedachte over “EMO 2023 vindt zichzelf opnieuw uit om beter aan te sluiten bij tijdgeest

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest