Made-in-Europe.nu

Siemens demonstreert de kracht van data in de maakindustrie

Siemens stuurt op de EMO Milano een 5-assig bewerkingscentrum en een 3D robotprinter aan vanuit Sinumerik One. De digitale tweeling van grote tandwielen van een windturbine is de basis voor een vergaand geautomatiseerd productieproces om de versleten tandwielen te repareren met frezen, lasercladden en tot slot weer precies nafrezen.


Digitalization in Machine Tool Manufacturing – Infinite opportunities from infinite data. Dat is het motto waarmee Siemens dit jaar naar de EMO in Milaan gaat. De kern van de boodschap zit in het laatste deel van het motto: oneindig veel data leveren oneindig veel kansen op. De covid19-pandemie heeft het tempo van de veranderingen in veel markten en de daarmee samenhangende eisen, aanzienlijk versneld. Daarbij komen de toenemende individualisering van producten en de dringende behoefte aan meer duurzaamheid. Digitalisering en automatisering zijn de twee antwoorden voor de maakindustrie op deze trend, aldus Siemens.

Sinumerik One stuurt 5-assig bewerkingscentrum en 3D printrobot aangestuurd vanuit digitale tweeling

De nieuwe bedieningsterminal van Sinumerik One.

Sinumerik One: metaalprinten en frezen

Hoe verspanende bedrijven daarmee sneller kunnen reageren op veranderende vragen van klanten, demonstreert het concern aan de hand van een 5-assig CNC-bewerkingscentrum en een 3D printrobot, beide aangestuurd met Sinumerik One. Siemens brengt de enorme hoeveelheden gegevens die tijdens het proces worden gegenereerd, samen in een continue cyclus tussen de reële en de digitale wereld. Dit stelt werknemers in industriële bedrijven in staat om op basis van gegevens de juiste beslissingen te nemen en sneller te reageren op trends en veranderingen.

Reparatie in plaats van productie van nieuwe onderdelen bespaart niet alleen grondstoffen, maar ook ongeveer 60 procent energie

Duurzaam: reparatie tandwielen

Als toepassing is gekozen voor het repareren van tandwielen voor een grote aandrijving uit bijvoorbeeld een windturbine. Dit is een applicatie waarvoor de robot als metaalprinter zich heel goed leent. Vanwege de enorme wrijvingskrachten treedt slijtage op en moeten de tandwielen bij tijd en wijle vervangen worden. De toepassing sluit naadloos aan op het thema duurzaamheid. Op de EMO Milano zal Siemens demonstreren hoe de tandwielen eerst vlak worden gefreesd in het freescentrum. Vervolgens wordt een robot gebruikt om de tanden na te bouwen in een additief fabricageproces. Aan het eind wordt de laatste precisieslijpbewerking opnieuw uitgevoerd op het 5-assige freescentrum. Alle bewerkingen gebeuren aan de hand van de digitale tweeling van de tandwielen. Reparatie in plaats van productie van nieuwe onderdelen bespaart niet alleen grondstoffen, maar ook ongeveer 60 procent energie

Zowel machinebouwers als de gebruikers hebben voordeel bij het werken met digitale tweelingen van product en machine

Snellere ontwikkeling

Niet alleen de gebruikers halen voordeel uit Sinumerik One.  Dankzij de digitale tweeling via Create MyVirtual Machine kunnen zowel het 5-assig bewerkingscentrum als de 3D printrobot parallel worden ontwikkeld, getest en functioneel geaccepteerd, lang voordat de echte machines in gebruik werden genomen. Machinebouwers komen zo sneller tot een betere machines en machinegebruikers komen sneller tot het juiste werkstuk: dat is in de ogen van Siemens de kern van deze digitale transformatie van gereedschapmachines. Met behulp van digitale tweelingen, zoals Sinumerik One, en het gebruik van technologieën zoals kunstmatige intelligentie of industrial edge computing, kunnen machinebouwers en -gebruikers de gegenereerde gegevens verzamelen, analyseren, begrijpen en dus zinvol gebruiken. Dit stelt hen in staat snel en flexibel te reageren op uitdagingen en hun producten en fabricageprocessen aan te passen aan nieuwe eisen en middelen te besparen.

Siemens toont op de EMO de mogelijkheden van de digital twin (Foto’s Siemens)

Nieuwe features in Sinumerik One

Siemens lanceert tijdens de EMO de nieuwste versie van Sinumerik One. Deze is verrijkt met nieuwe functies en technologie updates. Nieuw is bijvoorbeeld de Sinumerik One  Machine Control Panel. Hiermee wordt het programmeren van de machines nog intuïtiever. Het nieuwe 19 of 24 inch scherm kan aangepast worden aan de gebruiker. Met de geïntegreerde LED-schaalverdeling in de powerride kunnen voortaan de echte waarden worden gevisualiseerd. Met de Powerride wordt de voedingssnelheid automatisch opnieuw ingesteld aan het einde van het blok, wat de bediening doeltreffend en eenvoudig maakt. Bovendien geeft de Powerride haptische feedback zodra een gedefinieerde grenswaarde wordt overschreden. Dit verhoogt de perceptie van deze waarden.

Siemens organiseert tijdens de EMO 2021 gelijktijdig Siemens Machine Tool Days 2021. Dit is een virtueel evenement voor wie niet naar Milaan gaat. Tijdens dit virtuele evenement worden dezelfde oplossingen gedemonstreerd als op de EMO 4-9 oktober 2021).

3 comments

Pin It on Pinterest