Phantom HP2

Phantom laat de DIN-norm voor frezen los. Daarnaast introduceert de Nederlandse gereedschappenfabrikant een nieuw icoon, dat in één oogopslag duidelijk maakt wat het ideale werkgebied is, uitgedrukt een grafiek waarin voor de verschillende lengte-diameters het optimale percentage breedte (ae) staat aangegeven. Phantom maakt dit bekent bij de introductie van de nieuwe HP2 universele frees.


De Nederlandse fabrikant van Phantom introduceert op Metavak een nieuwe universele frees, de HP2 Uni VHM frees. Tegelijkertijd voert het een aantal vernieuwingen door die het werk voor frezers gemakkelijker maken. Het ikoon is hier een voorbeeld van.

Met deze iconen voorkomt Phantom trial and error en veel rekenwerk.

Betrouwbaar proces

Frezen hebben een ongelijke spiraalhoek om snijkrachtschommelingen op te vangen en daarmee vibraties tegen te gaan. Maar bij bepaalde verhoudingen tussen de diepte (ap) en breedte (ae) veranderen de snijkrachten en kan een frees toch gaan trillen. Dat heeft snellere slijtage tot gevolg. Voor de HP2 frees heeft Phantom heel veel testen gedaan om te achterhalen wat het ideale werkgebied voor de frees is. Dat wordt zichtbaar gemaakt in een grafiek waarin voor de verschillende lengte-diameters het optimale percentage breedte (ae) staat aangegeven. “Er hoeft dus niks meer uitgerekend te worden of met trial and error te worden uitgezocht. In het icoon ziet de CNC-programmeur direct bij welk percentage van de diepte de frees optimaal werkt en wanneer vibraties optreden”, zegt Jacco Kramer, Product Manager. Groen staat voor een betrouwbaar proces met minimale slijtage, oranje betekent dat nog altijd goed gefreesd kan worden, maar dat de kans op trillingen groter wordt. De rode gebieden moet men vermijden.

Loslaten van DIN-norm

Ook het loslaten van de DIN-norm past in het rijtje acties om het voor frezers gemakkelijker te maken. Phantom drukt voortaan de snijlengte net als bij boren uit in de verhouding tot de diameter. Dus 2xD, 3xD et cetera. Jacco Kramer: “Bij boren gaat men voor de snijkantlengte uit van de schacht. Hierdoor is geen tabellenboekje meer nodig. Zeker de jonge generatie programmeurs, vaak HBO-geschoold, zijn minder vertrouwd met de DIN-normen, die overigens niet altijd even logisch zijn. De typering 2xD, 3xD enzovoort maakt het gemakkelijk.” Phantom wil dit ook bij de andere frezen stap voor stap invoeren.

Universele frees voor alle bewerkingen

De nieuwe HP2 universeelfrees die Phantom tijdens Metavak (5-7 oktober) presenteert, heeft een speciale kopgeometrie waardoor sleuven frezen, induiken, contouren frezen en zelfs boren zonder startgat voortaan met één gereedschap kan. De snijkanten worden voor het coaten gehoond, waardoor de kans op uitbreker kleiner wordt.

1 gedachte over “Phantom laat DIN-norm voor gereedschappen los

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest