CO2 neutraal

Duurzaamheid is nog niet echt een thema waarop inkopers de Nederlandse maakindustrie beoordelen. Het begint pas voorzichtig op het netvlies te komen. Die conclusie kun je trekken na het Ondernemersdebat dat Teqnow en Koninklijke Metaalunie vorige week organiseerden tijdens De Nederlandse Metaaldagen.


“We hebben wel enkele klanten die inzetten op duurzaamheid. Mede daarom zijn we een programma voor re-use gestart. Maar dat is pas een klein percentage van het totaal”, zo reageerde John int ’t Groen, Business Development Manager bij FMI op de vraag of de toenemende aandacht voor duurzaamheid, zal leiden tot het terughalen van werk uit lage lonen landen.

Toeleveranciers in Ondernenersdebat zien hun klanten nog niet duurzaamheidsperformance meten

Vlnr André Ransdorp, John in ‘t Groen en Paul Wouters.

Nearshoring en reshoring

Want daar ging het debat over: reshoring en nearshoring nu OEM’ers oplossingen zoeken om hun toeleverketens robuuster en leveringszekerder te maken, nadat ze eerst met corona lockdowns zijn geconfronteerd en daarna de Evergreen die het Suezkanaal blokkeerde. In discussies hierover hoor je dikwijls ook het begrip duurzaamheid terug komen. Zeker zodra de feitelijke kosten van de CO2-emissie van transport meegerekend gaan worden, zullen OEM’ers dichterbij huis gaan inkopen, is de redenering.

Inkopers beoordelen op duurzaamheid

André Ransdorp, inkoopmanager bij Rioned dat elk jaar veel draaiwerk in India inkoopt, ziet dit thema pas een rol gaan spelen zodra inkopers mede op duurzaamheid en total cost of ownership (TCO) beoordeeld worden. Zolang dat niet gebeurt, zal duurzaamheid amper een rol spelen. “Zolang er geen onafhankelijke prestatienorm aan vasthangt, gaat de ontwikkeling niet die kant op”, aldus Ransdorp tijdens de discussie op de metaalbewerkingsbeurs. Inkopen is vooral nog prijsgedreven, naast kwaliteit. Hij merkt evenmin dat klanten van Rioned hierom vragen. Duurzaamheid staat bij de maakindustrie dan ook pas sinds kort op de agenda.

Op de roadmap voor lange termijn

Bij Tech2B, het Nederlandse platform voor inkopers en maakbedrijven, staat duurzaamheid als thema wel in de roadmap, maar pas op middellange termijn, zo zei Paul Wouters, mede-oprichter van Tech2B, het tijdens de discussie. En dan wil het platform vooral kijken hoe men op regionaal niveau de duurzaamheid kan verbeteren op basis van de data die het platform genereert.

Te druk en onvoldoende samenwerken

Een uitgebreider artikel over het Ondernemersdebat tijdens De Nederlandse Metaaldagen , verschijnt in de november editie van Solutions Magazine. Twee conclusies alvast: Nederlandse toeleveranciers hebben het te druk om actief op zoek te gaan naar nieuwe klanten en ze werken onvoldoende samen in te keten. Hierdoor laten ze de kans liggen om concurrerender te worden.

1 gedachte over “Duurzaamheid speelt nog amper een rol bij inkopers

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest