De meeste verspanende bedrijven draaien weer volop. Van crisisstemming is geen sprake meer, of het moeten de stijgende grondstofprijzen zijn of het gebrek aan vakmensen. Dat laatste is de grote schrik van Peter Perremans, CEO van het Belgische Melotte. Hoe leggen we vakmanschap van vandaag vast voor toekomstige generaties?.

Hoe leg je de kennis en ervaring van vakmensen vast, die weten hoe ze soms tot 45 processtappen moeten doorlopen om tot een precisieproduct te komen? Of kunnen algoritmes deze kennis gaan vervangen? Jonge vakmensen interesseren voor het vak van model- en gereedschapmaker is ook een van de uitdagingen van de leden van Dutchform. Niet de enige, want de sector heeft verder last van alle discussies over kunststoffen. Een terechte discussie, zegt Frank ten Vaarwerk. Maar men verliest de vele voordelen van kunststoffen daarbij uit het oog.

Automatisering is in elk geval deel van de oplossing voor het tekort aan vakmanschap, denkt Pieter Cappoen van Platteau Subcontracting, die de nieuwe RoboJob Tower automatisch de klauwen laat wisselen van de SMW klauwplaat op de Mazak Integrex j-200S. En als je benieuwd bent hoe jullie onderneming het doet vergeleken met de rest van de markt, dit najaar start Made-in-Europe samen met Koninklijke Metaalunie en OOM een nieuwe Benchmark Verspanen.

Verder onder meer:

Peter Perremans (CEO Melotte) over vastleggen van vakmanschap voor de toekomst

Opinie: is er een parallel tussen de ontwikkeling van EUV-technologie en 3D printen?

Hetzelfde onderdeel, nu geoptimaliseerd voor 3D metaalprinten. 35% lichter, 24% stijver en een 20% geringere belasting, zowel statisch als dynamisch.

Platteau Subcontracting automatiseert met RoboJob Tower

Smart industry & additive manufacturing

Dutchform bestuursleden over uitdagingen voor gereedschap- en matrijzenmakers

Foto: Precisie gereedschap geproduceerd door Ten Vaarwerk (Doetinchem)

Pin It on Pinterest