Tower

RoboJob heeft het 30e Tower automatiseringssysteem geplaatst. De robotinstallatie die automatisch klauwen wisselt en werkstukken én pallets op de machine plaatst, is geïnstalleerd bij Platteau Subcontracting in het Belgische Poperinge. De Belgische metaalindustrie is qua automatisering bezig met een inhaalslag, zegt RoboJob CEO Helmut De Roovere.


Het is de tweede RoboJob automatiseringsoplossing bij Platteau Subcontracting. Al enkele jaren belaadt een Turn-Assist 250 een Mazak QTN 350. Nu gaat de toeleverancier een stap verder door de RoboJob Tower aan een Mazak Integrex J-200S te plaatsen. De robot wisselt automatisch de individuele klauwen van de SMW Autoblok opspanklauwen. 

Belgisch metaalbedrijf koppelt RoboJob Tower aan Mazak Integrex J-200 S

De RoboJob Tower bij Platteau Subcontracting.

Eén keer op start drukken

Pieter Cappoen, zaakvoerder van Platteau Subcontracting: “We streven er naar om de autonomie van ons machinepark te verhogen.  De sleutel van het succes zit hem voor ons in de Tower mét servogrijpers en klauwwissel in combinatie met een bewerkingscentrum met voldoende gereedschappen.  In ons geval is dat een Mazak Integrex J-200 S.  Die combinatie laat ons toe om een programma één keer aan te maken, de Tower vol te zetten met ruwe onderdelen, en dan letterlijk op Start te duwen.  De rest werkt vanzelf: de robot bouwt de machine en zichzelf volledig om.  Hij wisselt de klauwen van de klauwplaat en kan met zijn verschillende grijpkoppen stukken door elkaar afwerken van diameter 10 tot diameter 200.”

Autonome productie high mix low volume

RoboJob heeft de Tower in 2017 voor het eerst getoond tijdens de EMO 2017 in Hannover. Met dit systeem is het bedrijf een heel nieuwe weg ingeslagen. Op amper 1,4 vierkante meter creëert het systeem meer dan 10 m2 meter opslagruimte voor zowel ruwe werkstukken, pallet als afgewerkte werkstukken. Sindsdien zijn er steeds meer features aan het systeem toegevoegd. Helmut De Roovere: “Het gaat niet enkel over werkstukken en pallets uitwisselen, maar ook opspanmiddelen zoals bijvoorbeeld Hainbuch spanbussystemen, ‘chuck faces’ van Kitagawa of zelfs de individuele klauwen van Schunk of SMW Autoblok.  Daarmee verhogen we de autonomie van de machine aanzienlijk, en wordt het perfect mogelijk om aan de autonome productie van high mix, low volume te doen.”

De RoboJob Tower Advanced biedt meer dan 10 vierkante meter opslagruimte op 1,4 vierkante meter.

België bezig met inhaalslag

Dat de 30e installatie in thuisland België plaatstvindt, verbaast hem niet. De Roovere merkt dat de Belgische metaalindustrie bezig is met een inhaalbeweging qua automatisering. “Een Belg durft al wel eens een afwachtende houding aannemen wanneer het gaat over nieuwe technologie.  Maar ondertussen werd het nut van CNC-automatisering wel bewezen, en dat beseffen Belgische ondernemers ook.  Sinds het Corona-virus heeft toegeslagen, merken we ook een toename van aanvragen en bestellingen van Belgische klanten”, besluit de CEO van RoboJob. De andere 29 RoboJob Tower staan verspreid over diverse Europese landen en Israël.

4 gedachten over “Platteau Subcontracting start autonome productie met RoboJob Tower

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest