Vollmer

Het is vier jaar geleden dat de slijpindustrie voor het laatst bijeen is geweest op GrindTec. Maar half maart gaat het weer gebeuren: de herstart van GrindTec in Augsburg. Met 300 exposanten, waarvan 51 procent uit Duitsland komt. En met een nieuw programma, waaronder GrindTec Factory en volop ruimte voor technologische innovaties vanuit de academische wereld. Onder andere nieuwe gereedschappen slijpen uit hardmetaal schroot.


Er is veel gebeurd in de Duitse slijpindustrie, nadat de jaarlijkse beurs voor de sector in maart vorig jaar vanwege de coronapandemie werd verschoven en daarna in het najaar op het laatste moment afgelast werd. Vandaar dat het in maart 2022 vier jaar geleden is dat de branche voor het laatst in Augsburg bijeen is gekomen. Van de 300 exposanten komt 51% uit Duitsland, 12% uit Italië, 11% uit China en 8% uit Zwitserland. De Nederlandse Precisie Slijpbedrijven(NPS) zijn er dit keer niet bij. De enige Nederlandse deelnemer tot nog toe is KGS Diamond International uit Elburg.

Beurs wil nog meer nadruk op het slijpproces leggen

Vernieuwingen in beursconcept

Het vernieuwde beursconcept telt drie heel nieuwe thema’s. Het eerste is GrindTec FACTORY, een co-productie met de brancheorganisatie FDPW en AFAG, organisator van GrindTec. Een aantal fabrikanten van snijgereedschap vormt een manueel en digitaal netwerk en beeldt zo de hele procesketen op het vlak van gereedschapsslijpen uit. Ze laten zien hoe interfaces met andere technologieën nieuwe oplossingen creëeren. Processen in het gereedschapslijpen worden hier zichtbaar en tastbaar. Ook nieuw is de GrindTec INNOVATION themawereld, het digitale platform voor de industrie. Hier wisselen experts informatie en ideeën uit in de tussenjaren van GrindTec. Het innovatieblog is onderdeel van dit deel van het beursconcept. Het derde nieuwe onderdeel is het platform GrindTec START-UP. Hier presenteren jonge, innovatieve bedrijven zich.

Re-Tool: nieuwe gereedschappen uit schroot

Op de GrindTec Campus presenteren de onderzoeksinstituten de slijptechnologie van morgen. De wetenschappers die hun visie op de toekomst geven komen onder andere van de universiteiten in Aken, Dortmund en Berlijn. Een van de ontwikkelingen die getoond wordt is het controleren van de conditie van de slijpschijf met behulp van hoge resolutie camera’s en algoritmen. Dit onderzoek loopt momenteel bij het Institut für Spanende Fertiging in Tuttlingen. Re-Tool is een ander onderzoeksproject waarvan resultaten gepresenteerd worden. In dit project is gewerkt aan een proces om van hardmetaal schrootgereedschappen automatisch nieuwe gereedschappen te slijpen. Het initiatief kwam van een Kock Zerspaningstechnik, dat met twee onderzoeksinstellingen zover is gekomen dat de slijperij het idee van Re-Tool inmiddels heeft geïntegreerd in de dagelijks gang van zaken binnen het bedrijf.

3D geprinte hardmetalen gereedschappen slijpen

Een ander actueel project in de Duitse slijpindustrie, is PräziGen. Het slijpbedrijf Präzisionswerkzeuge Würzen PWWU heeft met dit project de Innovationspreis Halle/Leipzig gewonnen. Een volhardmetalen gereedschap wordt additief opgebouwd om daarmee de vormvrijheid van 3D metaalprinten maximaal te benutten. Daarna wordt het geslepen en gecoat. De Duitse slijperij met 12 medewerkers heeft het project gecoördineerd. Het doel is om tot een volledige procesketen te komen voor de additieve productie van bijzondere gereedschappen. In het project is samengewerkt met de Rheinische Fachhochschule Köln. Een van de grootste uitdagingen is geweest het 3D printen van wolfraamcarbide. Voorverwarmen tot 800 graden C blijkt effectief te zijn.

GrindTec vindt plaats van 15-18 maart 2022 in Augsburg. Voor bezoekers geldt een 2G beleid

Pin It on Pinterest