Bosch Scharnieren in Doetinchem is overgenomen door het Franse Pinet Industrie, onderdeel van de groep Estève et compagnie. DGA van het Doetinchemse bedrijf Fried Kaanen, voorzitter van Koninklijke Metaalunie, heeft de aandelen overgedragen en wordt lid van het strategisch comité van de Franse groep.

De Nederlandse fabrikant van scharnieren is al jaren een van de pioniers op het vlak van Quick Response Manufacturing (QRM). In Nederland is het het eerste maakbedrijf geweest dat deze productiefilosofie omarmde. Met dat model slaagt Bosch Scharnieren erin om korte levertijden te realiseren en klanten snel prototypes en series maatwerkscharnieren tot 1.000 stuks te leveren.

De scharnier ontwikkeld voor het Green Team van de Universiteit Twente.

Dezelfde waarden en focus

Fried Kaanen, sinds 2004 DGA van Bosch Scharnieren, ziet veel parallellen tussen het Nederlandse bedrijf en de nieuwe Franse eigenaar. “De twee bedrijven vormen een uitstekende combinatie en een kracht op de Europese markt voor scharnieroplossingen. De bedrijven delen dezelfde waarden, streven naar innovatie en hebben een sterke focus op klanttevredenheid.” De ervaring met QRM en de focus op de lange termijn sluit aan bij wat Esteve et compagnie zocht. Het Franse bedrijf was op zoek naar een manier om klanten en distributeurs van industrieel hang- en sluitwerk van dochter Pinet Industrie in de Benelux en Duitsland beter te kunnen ondersteunen. De vestiging van Bosch Scharnieren in Doetinchem, op 15 kilometer van de Duitse grens, sluit geografisch goed aan op dat van Pinet Industrie. Bosch Scharnieren telt zo’n 500 klanten, hoofdzakelijk in de Benelux en Duitsland. Er werken 25 medewerkers en vorig jaar haalde het een omzet van €3,5 miljoen. Het bedrijf legt de focus op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige scharnieren. Zo heeft het onder andere een uniek aluminium scharnier ontwikkeld voor de waterstof aangedreven auto van het Green Team van de Universiteit Twente. Het speciaal ontwikkeld scharnier is sterker en tegelijkertijd lichter.

Franse groep rondom scharnieren

Estève et Compagnie is in 2019 opgericht door de huidige CEO Guillaume Bataille als houdstermaatschappij voor industriële ondernemingen. Hij wil een groep industriële bedrijven rondom scharnieren samenbrengen. Pinet Industrie, opgericht in 1840, is een dochterbedrijf van de groep, actief in hang- en sluitwerk voor industriële toepassingen. De omzet bedroeg in 2021 zo’n €23 miljoen.

Foto: een speciaalscharnier ontwikkeld voor een medische toepassing waaraan hoge hygiënische eisen worden gesteld. (foto Bosch Scharnieren)

Pin It on Pinterest