ballbar

Renishaw heeft het QC20-W ballbarsysteem voorzien van de nieuwste Bleutooth technologie. Hierdoor neemt het energieverbruik af en komt de verbinding met de PC sneller tot stand.


Het ballbarsysteem van Renishaw biedt gebruikers van CNC-werktuigmachines de mogelijkheid om met een snelle diagnose inzicht te krijgen in de dynamische nauwkeurigheid van de machine. Het systeem bestaat uit een zeer nauwkeurige telescopische lineaire sensor met precisiekogels aan beide uiteinden. De meetgegevens worden draadloos naar de software op een externe pc gestuurd.

Lager energieverbruik en robuuste verbinding

Perfecte cirkel

Het uitgangspunt van de draadloze meting is dat een machine die volledig in orde is, een cirkel kan beschrijven die overeenkomt met het cirkelvormig pad dat geprogrammeerd is. De afwijking tussen deze twee geeft of de machine onnauwkeurig is, om welke reden dan ook. Elke fout vanwege bijvoorbeeld zijdelingse speling, omkeerspeling of servoproblemen doet de straal van de cirkel afwijken van de geprogrammeerde cirkel. Zo kan men snel de nauwkeurigheid beoordelen. De vergelijking gebeurt volgens internationale ISO- en ASME-normen.

Lager energieverbruik

De draadloze QC20 ballbar werkt met Bluetooth technologie. In de nieuwste versie gebruikt Renishaw de nieuwste Bluetooth Low Energy (BLE). Hierdoor wordt minder energie verbruikt. Dat komt de levensduur van de batterij ten goede. De batterij gaat volgens de fabrikant substantieel langer mee. De nieuwe ballbar is volledig compatibel met de bestaande meetprogramma’s.

De ballbar metingen worden niet alleen gedaan tijdens het onderhoud aan de CNC-machine. Sommige precisiebedrijven doen de meting zelf als er kritische stukken op de machine komen. Het systeem wordt daarnaast gebruikt door gebruikte machine handelaren. Het QC20-W ballbar systeem is geschikt voor zowel CNC-frees- als draaimachines.

Pin It on Pinterest