Oude en nieuwe productietechnologie hebben bestaansrecht naast elkaar, mits de juiste toepassing. Dat tonen de nominaties voor de Wim van der Hoek Award 2022. Alexis Van Merris van de KU Leuven is genomineerd met een opspanning voor EDM-tools voor moeilijk bereikbare zones. Fontys Hogeschool Engineering student Jeroen Raijmann sleept de nominatie in de wacht met een 3D geprint instelmechanisme voor een interferometer.


Mikrocentrum heeft de vijf nominaties voor de Wim van den Hoek Award 2022 bekend gemaakt. De prijs voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten en de hogescholen in Nederland en België wordt volgende week uitgereikt tijdens de Precisiebeurs.

Ook unieke EDM-tool genomineerd voor Wim van der Hoek Award 2022

Actief buigbare toolhouder voor EDM

Zinkvonken is in de precisieindustrie nog steeds onmisbaar. Een beperking van EDM is het bewerken van complexe onderdelen, waar je met de vonkelektrode niet goed bij het te bewerken deel komt. Dergelijke componenten moeten dan vaak uit meerdere onderdelen worden gemaakt. Alexis Van Merris van KU Leuven verlegt volgens de jury van de Wim van der Hoek Award de grenzen van de EDM technologie. Hij heeft een actief buigbare toolhouder ontwikkeld. Hiermee kan met zinkvonken ook uit moeilijk bereikbare zones materiaal worden verwijderd. Hij past hiervoor soft robotics technologie toe. De Leuvense student heeft een prototype gebouwd.

3D geprint monolithisch instelmechanisme

Jeroen Raijmann, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool Engineering, heeft gekozen voor additive manufacturing als productietechnologie. Hij heeft een monolithisch instelmechanisme gemaakt voor in een interferometer. Hierbij ging het erom dat er geen parasitaire bewegingen zijn. Jeroen heeft daarom voor 3d metaalprinten gekozen omdat hij daarmee het mechanisme in één geheel kan produceren. Hij past in het ontwerp twee concepten van flexibele mechanismes toe in serie staan. Het ene mechanisme is een lineairgeleiding met compensatie voor de parasitaire beweging ten gevolge van verkorting voor de translatie. Het andere mechanisme is gebaseerd op de zogeheten tetra spherical flexure joint, waarbij drie rotaties rond een punt kunnen worden ingesteld.

Overige genomineerden

De andere drie genomineerden voor de award zijn Dennis Struver (TU Eindhoven), Roy Kelder (Universiteit Twente) en Julia Poelman (Avans Hogeschool). Julia heeft en ontwerprapport opgesteld voor een botsing detectiesysteem voor handling robots. Roy Kelder heeft een functioneel en maakbaar ontwerp voor een actief trillingsisolatiesysteem met zeer gunstige dynamische eigenschappen ontwikkeld en gebouwd. Dennis heeft onderzoek gedaan aan een spreekspoel-geactueerd trillingsisolatiesysteem voor mogelijke toepassing onder cryogene omstandigheden. Dit betreft een van de oplossingen om de Einstein Telescope voor detectie van zwaartekrachtgolven een sterk verbeterde gevoeligheid te geven.

De winnaar van de Wim van der Hoek Award wordt donderdag 17 november bekend gemaakt tijdens de Precisiebeurs

Pin It on Pinterest