De Nederlandse Metaal Dagen die helemaal geen metaalbeurs was. Of wilde zijn. Wat dan wel? Een smart factory, met maximale digitalisering en connectiviteit. Een slimme maakfabriek dus. En smart manufacturing hoeft niet altijd hoogdravend te zijn. Vier voorbeelden.


Slim produceren is ook een kwestie van slim gebruik maken van de beschikbare technologie. BMT Machine Tools demonstreerde dit bijvoorbeeld aan de hand van een 3-assig bewerkingscentrum van Bridgeport, inmiddels geïnstalleerd bij VTV Tooling. De 3-asser was voorzien van een 4e en 5e as van het Zwitserse pL Lehmann. Waarom dan niet meteen een 5-asser kopen, zou je denken?

De Nederlandse Metaal Dagen toont oplossingen voor slimmer produceren

Een alternatief voor een 5-asser. De Bridgeport XR1000 is voorzien van een kalibratiecyclus in de Heidenhain besturing.

3-asser met opbouw assen soms slimmer dan een 5-asser

“Voor de productie van prothesen, wat op de machine gaat gebeuren, zijn de 4e en 5e as aantrekkelijk omdat je daarmee een groter bed hebt dan bij een 5-asser. En in dit geval zet de klant aan het eind van het bed een extra klem, zodat ook de 6e kant bewerkt kan worden”, legt Gunnar Matse, directeur BMT Machine Tools, uit. Het gaat om de juiste combinatie van machine, product en bewerkingstijd, in dit geval langere cyclustijden. Met zo’n extra assen van Lehmann blijft de machine substantieel onder de prijs van een vergelijkbare 5-asser van Bridgeport. “Terwijl de nauwkeurigheid net zo goed is.” Voor die nauwkeurigheid is de Heidenhain besturing van de Bridgeport XR 1000 voorzien van een speciale cyclus om de machine te kalibreren. Om deze cyclus te gebruiken, is enkel een kogel op de draaizwenktafel nodig. De operator kan de kalibratiecyclus opnemen in het programma voordat precisie onderdelen gefreesd worden.

Echt automatische stafaanvoer

Bokhoven Tool Management BTM, de importeur van pL Lehmann opbouwassen, liet tijdens De Nederlandse Metaal Dagen het nieuwste systeem van de Zwitserse fabrikant zien, een losse 4e as voor al wat oudere machines die in hun besturing geen voorbereiding hebben voor een extra as. Lehman lever hier een losse besturing via tablet of PC die gebruik maakt van de M-functie op een CNC-machine. De echte eyecatcher bij Bokhoven Tool Management was de stafaanvoer van het Italiaanse TOP. “De Italiaanse fabrikant rust deze systemen uit met een automatische omstelling voor de diameter van het stafaanvoer”, zegt directeur Erik van Bokhoven. De geleidingen worden automatisch afgesteld op de diameter van het stafmateriaal. “De operator hoeft enkel de waarden in te geven.” Echt automatische stafaanvoer dus.

Stafaanvoer gebeurt bij TOP echt automatisch, zonder dat de operator iets moet omstellen.

Connectiviteit van meetsystemen

Connectiviteit in smart factory: je denkt dan meteen aan CNC-machines en CMM’s gekoppeld aan elkaar en aan het netwerk in de fabriek. Erwin Anders (Andes Meettechniek) is verbaasd dat in menig bedrijven de handmeetsystemen zoals klokken en schuifmaten nog niet gekoppeld zijn. Met bluetooth kan zelfs de kleinste schuifmaat de meetgegevens direct digitaal opslaan. Dat geldt ook voor de meetsystemen van het Zwitserse Sylvac, zoals de Scan s25ST. Net als de andere meetsystemen voor in de productieomgeving wordt ook deze scanner gekoppeld aan de nieuwe Tool Connector software. “Daarmee kunnen we de meetinformatie zelfs terugleiden naar de CNC-machine,” legt Erwin Andes uit. In de Sylvac software kan men ook tolerantie waarden invoeren waarna de machine automatisch signaleert als de meetresultaten buiten de tolerantiegrenzen gaan. De Sylvac Scan s25ST is voorzien van een magnetische opspanning. Zo laten zich ook de kleinste asjes eenvoudig contactloos meten zonder dat de operator tijd verliest aan een moeilijke opspanning voor deze kleine componenten. De software herkent automatisch het product en stelt dan het meetprogramma voor.

De Sylvac Scan s25ST wordt gekoppeld aan de nieuwste software van het Zwitserse concern.

Middleware software gaat de platformen vervangen

Wim Dijkgraaf, Quotation Factory

De ondergang van de maakplatformen

Het vierde voorbeeld van De Nederlandse Metaaldagen komt uit een heel andere richting. Wim Dijkgraaf, oprichter van de Quotation Factory, presenteerde in een online lezing (vanuit Brazilië waar hij woont) zijn visie op de digitalisering van de maakindustrie en de opkomst van de platformen. Deze zullen ook weer gaan verdwijnen, verwacht hij. Net zoals de zelfbedieningsportalen die je nu in bijvoorbeeld de plaatwerkindustrie ziet. “We gaan naar zelfbediening 3.0 en dat wordt de neergang van de platformen”, zegt Wim Dijkgraaf. Suply chains gaan zich anders organiseren. Design engineers krijgen al in het ontwerpproces informatie over de maakbaarheid en de leveranciers in z’n netwerk die de capaciteit en de kennis hebben om het onderdeel te maken. De Intelligent Agents in het netwerk worden middleware software, die partijen aan elkaar gaat koppelen. Het 3D model wordt het vertrekpunt. Is er onverwacht een productiestoring bij een maakbedrijf, vindt er real time nieuwe match making plaats. Dat is de toekomst, aldus de oprichter van Quotation Factory.

Pin It on Pinterest