AWK 2023

Moet de vergroening van de industrie komen van reductie van energieverbruik? Nee, niet alleen, zeggen vier professoren van de het Werkzeugmaschinen Labor (WZL, RWTH Aachen) en Fraunhofer IPT. Empower Green Production betekent zorgen dat de welvaart die de industrie creëert, behouden blijft. Maar wel met de verplichting dat op een ‘groene’ manier te doen. Verlenging van de levenscyslus van producten zet daarbij meer zoden aan de dijk dan energiebesparing.

In een notendop draait hier het AWK 2023 om, de klassieker onder de congressen voor de werktuigmachine industrie. Op 11 en 12 mei staat er weer een gewone editie op de agenda, de 31e editie. Met een vernieuwde opzet en een thema dat menigeen misschien wel de wenkbrauwen doet fronsen: Empower Green Producton. Bedrijven helpen om meer veerkracht en veiligheid te bereiken en tegelijkertijd bij te dragen aan de verwezenlijking van de mondiale emissie- en klimaatdoelstellingen, is het doel van de 31e mconferentie voor productietechniek in Aken.

Empower Green Production thema van AWK 2023

De 2021 editie was nog beperkt, het AWK 2023 zal weer meer dan 1.200 deelnemers trekken

Industrie verantwoordelijk voor stabiele samenleving

De politiek en de samenleving dwingen de maakindustrie richting green production, zo duidde professor Robert Schmitt de keuze van dit thema. “We hebben niet veel tijd om te praten over wat er gedaan zou kunnen worden, omdat veel dingen gewoon op hun plaats vallen,” legt Schmitt uit, bestuursvoorzitter van het WZL en divisiedirecteur van het Fraunhofer IPT, die dit jaar het organisatiecomité van de AWK leidt. Het gaat niet alleen om puur economische kwesties, maar eigenlijk ook om de sociale cohesie in de samenleving. Het is niet voldoende om alleen de CO2 te verminderen, Schmitt ziet onderzoek en industrie als verantwoordelijk voor een stabiele samenleving en is ervan overtuigd dat met name de industriële productie als stabiliserende factor kan fungeren.

Méér dan scope 1 maatregelen

Dit vergt van producerende bedrijven dat ze meer doen dan inzetten op scope 1 maatregelen, zaken waar je direct invloed op hebt zoals de inkoop van energie. Professor Thomas Bergs verwees tijdens de presentatie van het AWK 2023 naar een recent onderzoek door de Aachner Werkzeugbau Akademie (WZA). Hieruit blijkt dat 41% van de deelnemers bezig is met scope 1 maatregelen, met name energie. Scope 2, de emissie veroorzaakt door zaken waar je geen directe invloed op hebt, staat bij 30% op de agenda. “Slechts 7% is bezig met scope 3 maatregelen. Dat schetst het probleem”, aldus Thomas Bergs.

WZL en Fraunhofer IPT: digitale tweeling sleutelrol in circulaire industrie


Re-furbishement: levensduur verlening

De oplossing zoals die op het AWK gepresenteerd gaat worden, samen met de partners uit de machine- en gereedschapindustrie, is verlengen van de levensduur van producten. De circulaire economie; re-furbishement, ook als het om complexe producten gaat. Nieuwe verdienmodellen zullen hier een belangrijke rol krijgen, verwachten het Fraunhofer IPT en het WZL Aachen. Producten en ook componenten zullen in de toekomst zoveel mogelijk terugkomen in de fabriek voor onderhoud dat de levensduur verlengt maar vooral voor een upgrade, zodat het onderdeel aan waarde wint. Re-manufacturing zal in de toekomst aan belang winnen. En de digitale tweeling is het sleutelwoord hiervoor. Tijdens het AWK worden concrete voorbeelden hiervan gepresenteerd, onder andere door motorenbouwer MAN en toeleverancier aan de vliegtuigindustrie MTU.

De pinion as wordt als voorbeeld genomen hoe productie duurzamer wordt door levensduurverlening (foto’s AWK 2023)

Demonstratoren: de modulaire auto

De beide Akense kennisinstituten laten eigen demonstratoren zien. Richting de circulaire economie, want daar gaat het in wezen om, is in Aken een nieuw concept voor een auto ontwikkeld die elke vijf jaar terugkomt naar de fabriek voor zowel een hard- als software upgrade. Dit concept wordt vanuit productieoogpunt live gedemonstreerd tijdens het AWK. In de lezingen gaat men dan weer in op wat dit bijvoorbeeld betekent voor de kwaliteitscriteria en -bewaking. “Er  zal een nieuw quality paradigma nodig zijn”, aldus professor Wolfgang Boos van WZA.

Kennis operators vastleggen

Een andere demonstrator heeft meer betrekking op het opvangen van de effecten van de vergrijzing: hoe breng je de kennis van een CNC-operator in het digitale model waarmee gefreesd of gedraaid wordt? “Hoe kunnen we de ervaring en de kennis van de operator conserveren en samenvoegen met de procesparameters die een gereedschapfabrikant beschikbaar stelt. We hebben context gerelateerde data nodig.”

Het AWK 2023 vindt op 11 en 12 mei plaats in het Eurogress in Aken. Nieuw is dat het evenement inclusief de demo’s in de fabrieken dit jaar ook online gevolgd kunnen worden. Online komt er zelfs specifieke content beschikbaar, net als de mogelijkheid voor de online deelnemers om te netwerken. Meer informatie vind je hier.

1 gedachte over “AWK 2023: re-furbishment als standaard in groene industrie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest