De groei van de hightech en semicon industrie zet komende jaren onverminderd voort. De lat voor de toeleveranciers aan deze sectoren ligt echter zeer hoog, zowel wat betreft nauwkeurigheid als reinheid als een betrouwbaar efficiënt productieproces. Tijdens de Tech Demoweek haalt Dymato sprekers van zowel Röders als Mitsubishi Electric naar Nederland om precies deze thema’s toe te lichten: proceszeker precisieverspanen en contamination free draadvonken.


Als het om de hoogste nauwkeurigheidseisen gaat, bijvoorbeeld in de halfgeleiderindustrie, speelt de Duitse machinebouwer Röders mee aan de top. Tijdens de Tech Demoweek  demonstreert Dymato de Röders RXP501DS onder spaan. De Duitse machinebouwer bouwt CNC-bewerkingscentra die met de hoogste nauwkeurigheid frezen (en eventueel slijpen) voor veeleisende sectoren zoals de semiconductor industrie, medische industrie en matrijzenindustrie.

Twee lezingen voor hightech en semicon toepassingen tijdens Tech Demoweek

Een voorbeeld van een onderdeel gefreesd op de Röders CNC-machine.

Omkeerspeling vermijden

De hoge nauwkeurigheid in combinatie met korte bewerkingstijden zijn te danken aan zowel de stijve constructie en lineaire motoren in alle assen alsook aan de zelf ontwikkelde besturing. Door de toepassing van lineaire aandrijvingen in alle assen kunnen voedingen in alle richtingen gelijk blijven. Röders vermijdt met de lineaire aandrijvingen de omkeerspeling bij 5-assig frezen. De nauwkeurigheid wordt verder verhoogd door de realtime spindelcompensatie in de Z-as. De Röders TEC 601 DSH besturing compenseert voor de eventuele uitzetting van de Z-as van enkele microns. Tevens volgt deze besturing nagenoeg 100% de punten van de baan die de CAM-software programmeert, waar andere besturingen een gemiddelde lijn pakken. Ook dit verhoogt de nauwkeurigheid. Tijdens de Tech Demoweek vertelt een Röders expert bij Dymato alles over proceszeker, hoogstnauwkeurig 5-assig verspanen van middelgrote precisie werkstukken. Hij laat hierbij aan de hand van een meetrapport van een live verspaand werkstuk zien welke nauwkeurigheden kunnen worden behaald in een proceszeker verspaningsproces.

Contamination free draadvonken

De tweede lezing voor de hightech industrie wordt gegeven door Mitsubishi Electric.  In deze lezing gaat het met name over de reinheid van de componenten die met draadvonken worden geproduceerd. Draadvonken met de Mitsubishi MP1200 Connect levert componenten op die vrij zijn van vervuilingen, waarmee de technologie voor de productie van kritische onderdelen voor de halfgeleiderindustrie aantrekkelijk is. Deze technologie wordt nog steeds ingezet als zeer hoge nauwkeurigheden worden gevraagd. Maar ook dan blijven productiviteit en kosten belangrijk. Mitsubishi Electric optimaliseert de balans tussen deze drie waarden in de MP1200 Connect draadvonkmachine. De productiviteit is bijna 30% hoger dan die van andere draadvonkmachines, terwijl het draadverbruik bijna de helft lager ligt. De Mitsubishi draadvonkmachine is voorzien van de unieke Tubular Shaft Motor, een door Mitsubishi zelf ontwikkelde variant van de lineaire aandrijving. Dymato toont de machine tijdens het event.

CNC draaien met Y-as

Naast deze CNC-machines voor de hightech industrie demonstreert Dymato de Hyundai Wia KF 5600 II, een 3-assig bewerkingscentrum met een bereik van 1.100 bij 560 mm. Optioneel is een hogere kolom mogelijk waardoor het bereik in de Z-as toeneemt tot 630 mm. Daarnaast is er veel te zien op CNC-draaigebied met Y-as draaien. Dit komt aan bod in zowel de Hanwha XD10Y (met dubbele Y-as) als de Hyundai Wia SE2200LSY. Tot slot wordt de Hyundai Wia SE2200LY gedemonstreerd in combinatie met de Hanwha HCR-12 cobot voor automatische belading.

Tijdens de Tech Demoweek presenteren 7 Veenendaalse technologie leveranciers zich. De week vindt plaats van 14 tot en met 17 maart. De beide lezingen bij Dymato zijn op 16 maart. Registreren kan via deze link.

Pin It on Pinterest