sixth sense

De Amerikaanse startup Gelsight is de winnaar geworden van de tweede editie van Sixth Sense Summit van Hexagon MI. Het Israëlische Castor, dat software ontwikkelt voor 3D printen, is door de jury als runner up gekozen. De finale van deze startup competitie van Hexagon vond in Den Haag plaats, waar de finalisten om  de hoofdprijs streden.


Gelsight ontwikkelt een heel nieuwe generatie tactiele tasters, op basis van elastomeertechnologie. Het hart van de digitale aanraaktechnologie is eigen elastomeerplatform. Het creëert een zachte, hoge-resolutie tactiele sensor die zich net als de menselijke huid aanpast aan de vorm van een object bij contact, waarbij de topografie van het oppervlak nauwkeurig wordt vastgelegd. Het bedrijf komt voort uit het MIT in Boston. Drie jaar geleden haalde het bij investeerders 10 miljoen dollars op om het eerste product, Gelsight Mobile, te gaan produceren en vermarkten. De startup wil de vele visuele inspecties die in de industrie nog steeds plaatsvinden, digitaliseren.

Startup digitaliseert de vele visuele inspecties in de industrie

Bedoeld voor productie-omgeving

Met het tastsysteem en de software brengt men in enkele seconden de 3D topografie van een oppervlak zeer precies in kaart. Microscopische structuren van elk materiaal, inclusief metaal, composieten en glas, worden tot op micronniveau gemeten. Gelsight zegt dat de technologie onder andere is bedoeld om in een productieomgeving snel inzicht te krijgen in de oppervlaktekwaliteit. Ook maatnauwkeurigheid en bijvoorbeeld de diameter van gaten kunnen gemeten worden. Rolls-Royce is een van de eerste bedrijven die de technologie is gaan gebruiken voor de inspectie van kritische componenten. Inmiddels wordt de technologie ook gebruikt in de onderhouds- en reparatie business.

Snelle analyse of 3D printen zinvol is

De jury heeft Castor als runner up gekozen. Deze Israëlische startup ontwikkelt software waarmee men snel kan analyseren of het zin heeft om een onderdeel te 3D printen. De software analyseert automatiseert 3D files. De Bill of Materials kan direct vanuit het PLM systeem geupload worden. De software analyseert de printbaarheid zowel op technische als economische aspecten. Castor selecteert ook de meest geschikte materialen en geeft aan waar het mogelijk is om gewicht te besparen als je gaat 3D printen of hoe je onderdelen kunt integreren. Ook wordt een advies gegevens vanaf welke aantallen 3D printen de betere productiemethode is.

Sixth Sense Summit

Hexagon MI wil met de Sixth Sense Summit startups die bijdragen aan de digitalisering van de industrie een podium bieden. Het is een open innovatie platform waar de startups een aantal maanden begeleid worden. In de afgelopen maanden hebben acht startups samengewerkt met het Hexagon ecosysteem. Zo hebben ze onder andere de commerciële mogelijkheden in de business units van Hexagon MI verkend. Woensdag was de finale in het TItaan innovatie hub Den Haag waar ze moesten pitchen voor de jury en het publiek.

Foto: Milan Kovic (midden), die het Sixth Sense programma van Hexagon MI leidt, samen met de winnaar Gelsight (links) en runner up Castor (rechts).

Pin It on Pinterest