VCN-700

De nieuwe Mazak VCN-700 is het vlaggenschip van de nieuwe performance line verticale bewerkingscentra van de Japanse machinebouwer. Mazak heeft bij de ontwikkeling van de machine rekening gehouden met de toenemende populariteit van CAM-cycli maar de machine is eveneens geschikt voor de zware verspaning.


De werkruimte met een tafel van 1500 bij 700 mm (belastbaar tot 1800 kg) is verrassend ruim afgezet tegen de compacte buitenmaten van de Mazak VCN-700. De machine meet 3,1 bij 4m4 bij 3,7 meter en beschikt over een 15.000 toerenspil 22 kW, 120 Nm) die met 42m/min over het werkbereik van 1300 bij 700 bij 650 mm beweegt.

Voor dynamisch precisie verspanen en zwaar verspanen

Spindels tot 80.000 toeren

Zoals bij veel bewerkingscentra biedt Mazak veel opties aan op de VCN-700. Zo is er een spindel leverbaar met 18.000 omwentelingen per minuut (30 kW), zowel HSK-63A als Big Plus BBT gereedschapopname. Voor toepassingen in de matrijzenindustrie is zelfs de Mazak Ultraspindel leverbaar, goed voor 60.000 of 80.000 toeren per minuut. Standaard komt de machine met 48 posities in het gereedschappenmagazijn; dit kan vergroot worden naar 60 posities. Voor verspaners  die zekerheid met precisie nodig hebben, is eventueel de kogelomloopspilkoeling en schaalfeedback op X-, Y- en Z-as leverbaar. Voor het gemak van de operator kan de VCN-700 worden geleverd met extra werkverlichting en een mist collector. Voor meer flexibiliteit en minder instelwerk voor eindgebruikers kan ook een Kitagawa GT320 4e as unit geïntegreerd worden in de VCN-700, die voorbereid is voor automatisering. Dat kan van zowel de voorzijde als de linker- of rechterzijde.

SmoothG besturing met MTConnect

Mazak bouwt het nieuwe topmodel uit de lijn verticale bewerkingscentra standaard met de SmoothG besturing. Met 540 m/min blokverwerkingssnelheid en een harde schijf van 60 Gb is deze bij uitstek geschikt voor complexe producten met grote en zware NC-programma’s. Dankzij de Smooth Machining Configuration (SMC) kunnen de prestaties voor het bewerken van complexe oppervlakken gemakkelijk worden verfijnd. Met eenvoudig te gebruiken schuifregelaars op het aanraakscherm worden de gewenste snelheid, nauwkeurigheid en gladheid van het oppervlak geregeld voor individuele toepassingen zoals ruwen, semi-finiseren en finiseren. Dankzij het ingebouwde Windows 10-besturingssysteem kan SmoothG gemakkelijk worden aangesloten op netwerken. MTConnect is de gestandaardiseerde, open-source taal voor de communicatie met de machine. Net als de constructie van de machine is SmoothG ontwikkeld om te integreren met add-on automatiseringssystemen en Industrie 4.0 technologie.

Eind maart doet Yamazaki Mazak mee aan Machineering in Brussel

Pin It on Pinterest