Hightech toeleveranciers zien verrassende resultaten na tussenreiniging met Feroclean N 405

Tussenreiniging van vlekgevoelige aluminium onderdelen voorkomt niet alleen vlekvorming, maar levert na de eindreiniging betere RGA-waarden. 2-S ontwikkelde samen met enkele hightech klanten een foolproof oplossing voor tussen- en pre-reiniging aan de CNC-machine.


Veel aandacht in de productie van high purity parts voor de halfgeleiderindustrie gaat uit naar de reiniging als laatste stap om aan de Grade 2 of zelfs Grade 1 eisen te voldoen. Hiermee verliest men uit het oog dat elke voorafgaande stap van invloed is op het eindresultaat. Pre-reiniging, direct na de bewerking op een CNC-machine, is cruciaal in dit proces.

Omdat het om een pre-reiniging gaat, is onderdompelen en even bewegen in de zeepoplossing bij kamertemperatuur voldoende


Oplossing voor vlekvorming

2-S is samen met enkele hightech toeleveranciers op zoek gegaan naar een oplossing om vlekvorming te vermijden bij werkstukken die aan de hoogste reinheidseisen (Moleculair Grade 1) moeten voldoen. In de praktijk worden deze onderdelen in het buitenland gereinigd. De koelemulsie zorgt echter voor vlekken op het aluminium (AI5083). Deze ontstaan als de emulsie opdroogt zodra het werkstuk uit de machine komt. Samen met de toeleveranciers heeft 2-S een stappenplan ontwikkeld voor tussenreiniging aan de CNC-machine. De stappen zijn foolproof, zodat fouten vrijwel uitgesloten zijn en de tussenreiniging in principe zelfs geautomatiseerd zou kunnen verlopen in een robotcel.

Simpel reinigingsproces

Zodra de machine klaar is met de bewerking, plaatst de operator het stuk in een plastic bak waarin de Feroclean N 405 zeep van Petrofer zit (2-3% oplossing). Deze water verdunbare ontvetter is speciaal ontwikkeld voor hightech materialen zoals gelegeerd aluminium, rvs, titanium, stavax en andere. De zeep is nagenoeg vrij van HIO-elementen (belangrijk voor Grade 1 reiniging) en uitgebreid getest voor toepassing op vacuümdelen in de semicon industrie. De zeep voorkomt vlekvorming op verschillende aluminiumlegeringen. Omdat het om een pre-reiniging gaat, is onderdompelen en even bewegen in de zeepoplossing bij kamertemperatuur voldoende. Er hoeft dus niet geïnvesteerd te worden in extra reinigingsapparatuur. Terwijl de operator het volgend product opspant, blijft het werkstuk zo’n vijf minuten in de zeepbak. Daarna spoelt de operator het werkstuk af met demowater en blaast het droog met perslucht. Tot slot kan het dan verpakt worden voor de laatste reinigingsstap.

Beter RGA-waarden

2-S heeft werkstukken laten reinigen en daarna getest op reinheid. Uit metingen blijkt dat de tussenreiniging significant betere RGA-waarden oplevert. De reinigingsstappen die niet alleen voor Grade 1 maar ook voor andere reinheidseisen nodig zijn, verlopen eenvoudiger en dus leveren een beter resultaat op, een onverwacht positief neveneffect. De toeleveranciers die ervaring met de zeep van Petrofer hebben opgedaan, zijn met name blij met de eenvoud van de tussenreiniging.

Meer informatie: www.2-s.eu

Lees de digitale editie van Solutions Magazine

1 gedachte over “Geen vlekken en betere RGA-waarden

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest