Wat is de impact van mobiele robots op de kwaliteit van arbeid?

Nieuwe technologie zoals cobots en AMR’s worden vaak verkocht met USP’s als hogere productiviteit en minder fysieke belasting van medewerkers. Maar hebben ze misschien ook nog andere effecten op de kwaliteit van arbeid? Autonomie en eentonigheid spelen in de kwaliteitsbeleving immers een grote rol. Onderzoekers van de KU Leuven hebben een onderzoek gedaan.


Je begint ze stilaan steeds vaker in de industrie te zien: mobiele robots, AMR zoals de officiële afkorting luidt. Ze nemen interne logistieke taken over van medewerkers; of verzorgen deze als de lights out fabriek draait. Ezra Dessers van de KU Leuven heeft samen met andere Vlaamse onderzoekers van de Onderzoeksgroep Arbeid, Organisatie en Sociale Dialoog en Industrieel Beleid, Verkeer en Infrastructuur (beide KU Leuven) een case studie gedaan naar de inzet van AMR’s in de logistieke sector. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de vraag wat de impact van cobots op de kwaliteit van arbeid van de betrokken medewerkers zal zijn. Hoewel ze in deze studie naar AMR’s kijken, denken ze dat de beloftes van de technologieleveranciers de organisatieontwerpprincipes net zo goed beïnvloeden.

De onderzoekers bepleiten bij de introductie van cobots aandacht te besteden aan een doordachte herverdeling van taken en de bijhorende verantwoordelijkheden.

Ezra Dessers.

De beloftes van de leveranciers

Deze beloftes zijn bijvoorbeeld dat AMR’s de productiviteit in de productie en logistiek aanzienlijk verhogen, fouten voorkomen en de traceerbaarheid van materiaal vergroten. Een andere belofte is dat AMR’s de arbeid gemakkelijker maken en de bedrijfsefficiëntie verbetert. En een derde belooft de onproductieve tijden te elimineren en nauwkeurigheid van bestellingen te verhogen. Snellere cyclustijden, verbeterde ergonomie en veiligheid van medewerkers zijn het resultaat. En een vierde belooft personeel vrij te maken om productiviteit te verhogen en kosten te verlagen. Vervolgens hebben de onderzoekers in dit empirisch onderzoek data verzameld bij operators van een logistiek bedrijf om inzicht te krijgen in een aantal eigenschappen van het werk, zoals eentonigheid, autonomie, cognitieve belasting en angst om door de AMR contact met collega’s te verliezen.

Effecten op het werk

Wat zien de Leuvense onderzoekers? Eén conclusie is dat operators met meer AMR-ervaring hun werk eentoniger vinden. Te weinig afwisseling in het werk, zeggen sommigen. Een tweede bevinding is dat de autonomie in het werk afneemt door de komst van de AMR. De splitsing tussen pick- en paktaken verminderde de vrijheid van de operators om op hun eigen manier te werken. Qua cognitieve belasting vonden de onderzoekers geen significant verschil tussen operators met en zonder ervaring in het werken met AMR’s. Ook waren er geen aanwijzingen dat de angst om contact met collega’s te verliezen terecht was.

Zorg dat samenwerken echt goed wordt

De onderzoekers concluderen dat in de onderzochte toepassing de AMR’s daadwerkelijk de fysieke zwaarte van de operators hebben verlicht. Ze hoeven geen zware karren meer over lage afstanden te duwen; noch hoeven ze lange afstanden te lopen. Maar de afname van de autonomie en het meer eentonige werk tonen aan dat de kwaliteit van het werk vermindert, schrijven de onderzoekers in hun artikel. Daarmee willen ze niet zeggen dat het doortrekken van een bestaand ontwerpprincipe verkeerd is. Ze bepleiten wel bij de introductie van cobots aandacht te besteden aan een doordachte herverdeling van taken en de bijhorende verantwoordelijkheden. Alleen zo kan samenwerken met cobots goed nieuws betekenen voor de kwaliteit van de arbeid. Meer algemeen zeggen ze dat je goed moet kijken naar het ontstaan en de inhoud van functies in relatie tot nieuwe technologie.

Lees de digitale editie van Solutions Magazine hier:

Pin It on Pinterest