AMR

De verkopen van mobiele robots zullen de komende twee jaren met bijna 40% per jaar groeien. Dat voorspelt de International Federation of Robotics (IFR). De robots zullen het meest ingezet worden voor logistieke taken, waarbij de maakindustrie een van de grote afzetmarkten is. Dit jaar groeit de markt door naar ongeveer 160.000 exemplaren.


De groei wordt mede aangewakkerd doordat de vision en sensor technologie voor deze mobiele robots alsmaar verder verbetert. De 3D camera’s kunnen steeds beter diepte herkennen, waardoor de inzetbaarheid toeneemt. Veel 3D vision systemen gebruiken meerdere camera’s, aangevuld met data van sensoren.

Robotfederatie voorspelt sterke groei van aantal mobiele robots

Ook Hanwha Robotics, in Nederland vertegenwoordigd door Dymato, heeft mobiele cobots in het programma.

Verbeterde 3D visionsystemen

De robotfederatie verwacht dat de kosten van deze systemen komende jaren sterk gaan dalen, wat een nieuwe groei imp[uls zal geven. Visionsystemen zullen waarschijnlijk steeds meer aanpasbaar worden, zodat eindgebruikers gemakkelijk kunnen wisselen om te voldoen aan de eisen van de toepassing. Naarmate de vision-systemen geavanceerder worden, neemt de veiligheid verder toe. Systemen zullen beter in staat zijn een mens van een object te onderscheiden. Bij het vastleggen van data zorgt dat wel weer voor nieuwe uitdagingen, omdat geen persoonskenmerken opgeslagen mogen worden.

High mix high volume

Een gevolg van deze ontwikkelingen is dat de mobiele robot de traditionele vorkheftruck gaat verdringen. De internationale robotfederatie schrijft dat het onderscheid tussen beide systemen vervaagt, omdat mobiele robots dikwijls voorzien worden van hefsystemen. Daarmee kunnen ze autonoom in de productieomgeving goederen pakken en verplaatsen. Automotive bedrijven hebben hiervoor interesse omdat ze daardoor hun productielijnen makkelijker kunnen aanpassen aan nieuwe producten. De mobiele robot past zo precies in de high mix low volume productieomgeving.

AMR
Een mobiele cobot van DMG Mori belaadt de gereedschappen.

Ruggengraat automatisering

De IFR zegt dat de mobiele robot in de toekomst zal uitgroeien tot de ruggengraat van de automatisering in een productiebedrijf. Op korte termijn zal deze optie niet haalbaar zijn in een omgeving met veel machines uit het verleden. Op lange termijn zullen maakbedrijven hun productielijnen van de grond af opnieuw opbouwen, juist om te kunnen profiteren van deze flexibele automatiseringsoplossingen.

Automatisering is een van de thema’s op de Nederlandse Metaaldagen in ’s Hertogenbosch van 15 – 17 september. Teqnow zal in het seminarprogramma een stappenprogramma voor automatisering presenteren.

1 gedachte over “Gaat de mobiele robot de vorkheftruck verdringen?

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest