Gelsight

Hexagon haalt GelSight naar Brainportregio voor bliksem demonstratie

Geen groot evenement; geen uitgebreide campagne; geen klinkende namen als keynote sprekers. Toch kreeg Mikrocentrum binnen twee dagen tijd een kleine 20 QC-experts uit de hightech maakindustrie zover om op maandagavond naar Veldhoven te komen. Mét afgekeurde componenten. Waarom? Het Amerikaanse GelSight demonstreerde de bijzondere meettechnologie.


Voor wie GelSight niet kent – waarschijnlijk de meesten: de Amerikaanse scale-up won onlangs het tweede cohort van Sixth Sense Summit, het startup platform van Hexagon Manufacturing Intelligence. GelSight heeft een bijzondere tactiele meettechnologie ontwikkeld voor onder andere circulaire ruwheidsmetingen, iets waar de hightech toeleveranciers van vacuümonderdelen een oplossing voor zoeken.

‘Very smooth surface’ blijkt ruwheid te hebben van 0,1 tot 0,37 µm

Kimo Johnson met de standaard GelSight Mobile meettaster.

Zo gevoelig als de menselijke huid

Kimo Johnson, co-founder, heeft jarenlang aan het MIT in Boston aan de technologie gewerkt. Het doel: een tactiele meettechniek ontwikkelen die met de gevoeligheid van de menselijke huid werkt. Hij demonstreert dit door met zijn vinger het gelpad in te drukken waarna op het scherm een gedetailleerde vingerafdruk verschijnt. De kern van de digitale aanraaktechnologie van GelSight is een gepatenteerd elastomeerplatform. Het creëert een zachte tactiele sensor met hoge resolutie die zich net als de menselijke huid bij aanraking aanpast aan de vorm van een voorwerp en de topografie van het oppervlak nauwkeurig vastlegt. Hoogteverschillen tussen 1 en 500 µm meet het systeem probleemloos met de standaardoplossing. Door razendsnel vanuit verschillende hoeken te belichten, ontstaat er uiteindelijk een 3D beeld van de vervorming en kan men met de software de ruwheid bepalen maar ook bijvoorbeeld diepte van krassen en beschadigingen meten die met het blote oog niet zichtbaar zijn en bijvoorbeeld rondheid meten.

Circulaire ruwheidsmeting voor vauümonderdelen

Waar veel deelnemers geïnteresseerd in zijn, is de circulaire ruwheidsmeting op een onderdeel van ASML, dat dankzij het Knowlegde Sharing Center (KSC) beschikbaar is voor metingen. Hier gaat het erom dat in het oppervlak absoluut geen freessporen of krassen zichtbaar mogen zijn, omdat dit in de hoog vacuüm toepassing tot lekkages kan leiden. Kimo Johnson meet eerst met de GelSight Mobile, een hand meetapparaat met 5 een megapixel resolutie. Enkele seconden met het meetsysteem op het onderdeel drukken is voldoende. Hiermee meet hij een Ra waarde van 0,8 µm. Dan pakt hij een tweede systeem, dat dit jaar op de markt zal komen. Hierin zit een 16 megapixel camera die in enkele seconden het oppervlak topografisch in kaart brengt. Hiermee meet hij een kras van 18 µm lengte in het oppervlak. Daarna komen de onderdelen van de deelnemers zelf aan de beurt, variërend van keramische onderdelen, gezandstraalde producten en AM-onderdelen tot een onderdeel dat volgens Kimo “very smooth” is. Met de meting constateert hij Ra waarden variëren van 0,1 tot 0,37 µm. “Er zitten dus grote verschillen in het oppervlak.”

Gelsight
Het doen van de meting is eenvoudig.

Samenwerking met Hexagon

GelSight wordt al toegepast in de vliegtuigindustrie en breidt nu uit naar andere sectoren. Door de deelname aan het startup programma van Hexagon MI is er een hechte samenwerking tussen beide bedrijven ontstaan. Zo wordt onder andere gewerkt aan de integratie van het meetsysteem in de Absolute Arm van Hexagon MI en aan een koppeling tussen de softwarepakketten. Meer over de bijeenkomst bij Mikrocentrum kun je in de volgende uitgave van Solutions Magazine lezen. Aanmelden hiervoor doe je hier.

Pin It on Pinterest