Smart Manufacturing wordt nogal eens uitgelegd als het automatiseren van de productie. Robots zijn beeldbepalend. Slimmer produceren omvat veel meer. Ook in de werkvoorbereiding en de administratieve orderafhandeling kunnen maakbedrijven veel mankracht besparen. Of de rol van big data in metrologie. En wat te denken van de platformen, alhoewel die volgens sommigen weer zullen verdwijnen.


Over een week starten in Den Bosch weer De Nederlandse Metaaldagen. Vorige keer stonden procesoptimalisatie (43%) en productie-automatisering (41%) hoog op de agenda van de bezoekers; gevolgd door robotisering (37%) en Industrie 4.0 (33%). Opvallend genoeg scoorde software minder, terwijl software toch eigenlijk een wezenlijk onderdeel is van de oplossingen die Industrie 4.0 biedt. En daar gaat Smart Manufacturing toch over?

Nederlandse Metaaldagen zet schijnwerpers op slimmer produceren dankzij digitalisering

Robotisering, zoals BMO Automation aanbiedt, is een van de mogelijkheden voor smart manufacturing.

Vergaand geautomatiseerde calculatie

Wie vandaag de dag CNC-onderdelen nodig heeft, bestelt ze via een van de platformen in deze wereld, zoekt via B2B platformen een geschikte toeleverancier of bestelt ze rechtstreeks bij een CNC-toeleverancier. Tien tegen een dat je bij die laatste optie enkele weken op een offerte moet wachten, terwijl de online platformen direct via hun website een prijs geven. Offertes calculeren kost in veel bedrijven nog steeds veel manuren werk; capaciteit die steeds minder beschikbaar is. Dit komt enerzijds doordat (potentiële) klanten wellicht niet een 3D model (met PMI data) aanleveren. Maar het komt vooral doordat toeleveranciers nog traditionele kostprijsberekeningen maken. De combinatie van een 3D model en slimme software kunnen voor een enorme versnelling van het calculatieproces zorgen en dit vergaand automatiseren. Dat doen de platformen, die daarnaast hun processen standaardiseren waardoor ze enorm aan efficiency winnen.

Verdwijnen de platformen?

Wim Dijkgraaf, CEO van de Quotation Factory, ziet in de toekomst de platformen minder belangrijk worden omdat de rol van middleware sofware toeneemt. “In het demand network ontstaat een aanvraag (demand event) en de middleware pakt die aanvraag op. Leveranciers die aangesloten zijn op deze middleware beantwoorden de aanvraag op deze manier volledig automatisch met offertes, die vervolgens binnen het platform tot een order kunnen leiden”, schrijft Wim Dijkgraaf in een artikel op De Nederlandse Metaaldagen. Zodra de spelers in het netwerk met hun ERP-software of e-procurement systemen zijn aangesloten op de middleware software, die ketens integreert, kunnen partijen vergaand geautomatiseerd zaken met elkaar doen en wordt de rol van de pure platformen minder.

De rol van de digital twin

Industrie 4.0 draait om digitalisering van de industrie. De digital twin speelt hierin een sleutelrol, zoals onder andere Siemens voortdurend laat zien. Tijdens De Nederlandse Metaaldagen is Siemens partner cards PLM Solutions de partij die de rol van de digital twin naar voren brengt. De meerwaarde van digitale tweelingen, zowel die van het product als het productieproces, is bijvoorbeeld dat alles in een virtuele omgeving kan worden gevalideerd en voorbereid, nog voor er een fysiek product of proces is opgezet. Dit zorgt voor kortere time to market een sneller optimaliseren van processen. En door alle stappen in het proces digitaal te verbinden, ontstaat de digital thread die tot traceerbaarheid leidt.

Andes Meettechniek toont de voordelen van digitalisering van meetapparatuur.

Handmatig meten, geautomatiseerd analyseren

Moet je dan alles fysiek automatiseren? Nee, zal Andes Meettechniek op de beurs in Den Bosch laten zien. Belangrijk is dat je de meetdata digitaal kunt  verwerken. De Zwitserse leverancier Sylvac die Andes Meettechniek vertegenwoordigt, zorgt er voor dat alle meetapparatuur IoT ready is: meetdata kunnen centraal worden opgeslagen, draadloos, om ze verder te analysen met bijvoorbeeld Machine Learning algoritmen. Sylvac gebruikt de IoT connectie ook om bijvoorbeeld meetapparaten te blokkeren als de kalibratietermijn verlopen is, bepaalde niet gebruikte functies uit te zetten zodat de foutkans vermindert en het automatisch geven van meldingen zodra bepaalde waarden overschreven worden.

3D printen

Als er één maaktechnologie thuis hoort in Smart Manufacturing is dat 3D printen. De Nederlandse Metaaldagen besteden dit keer aandacht aan de opkomende technologie. Flam3D, de koepelorganisatie voor de AM-keten in de Benelux, is er om alle vragen op dit vlak te beantwoorden en concrete toepassingen te tonen. Maar er zijn ook exposanten met concrete oplossingen. Materialise demonstreert de uitgebreide mogelijkheden van deze 3D print service provider en GS Technology brengt de industriële 3D printers van onder andere Markforged, Sinterit en Cubicon.

De Nederlandse Metaaldagen vinden van 19 tot en met 21 april plaats in de Brabant Hallen in Den Bosch. Hier vind je het volledige programmaoverzicht.

Pin It on Pinterest