Het bewerken van kleine componenten gaat in de toekomst wellicht niet meer op grote bewerkingscentra gebeuren maar op kleine, compacte hoog dynamische machines. De Micro5 van Chiron is daar een goed voorbeeld van. Dit vergt aanpassingen op meerdere fronten. Op de EMO in Hannover demonstreerde Renishaw een speciaal voor dit soort CNC-machines ontwikkelde taster.


De RMP24-micro is de kleinste probe voor een CNC-machine die je vindt op de hele wereld. De lengte is amper 31,4 mm, de diameter 24 mm. Renishaw heeft deze meettasters speciaal voor de compacte bewerkingscentra ontwikkeld.

Renishaw ontwikkelt probe voor Micro5 bewerkingscentrum

De nieuwe ultra kleine probe van Renishaw in de Micro5.


Nieuwste technologie

De RMP24-micro gebruikt het vernieuwde Renishaw protocol voor radiotransmissie om te communiceren met de besturing van de bewerkingsmachine via de RMI-QE radio-interface. De taster heeft een werkbereik tot 5 meter (wat in de compacte Micro5 echt niet nodig is) en maakt gebruik van een 2,4 GHz protocol met frequentiesprongen over gespreide bandbreedte (FHSS. Met FHSS technologie kunnen zowel de probe als de interface van kanaal naar kanaal springen met behoud van communicatie, waardoor het tastersysteem naast andere radiobronnen zoals Wi-Fi, Bluetooth en microgolven kan werken. Dit is niet het geval bij andere protocollen die handmatige interventie vereisen om in dezelfde omgeving te kunnen werken.

5-assig bewerkingscentrum verbruikt slechts 0,5 kW/h stroom

De Feed5 automatisering naast de Micro5.


Automatisering voor de Micro5

In Hannover demonstreerde Renishaw de meettaster in de Micro5, het kleinste 5-assig bewerkingscentrum dat Chiron bouwt. Dit bewerkingscentrum neemt minder dan 1 m2 ruimte in beslag én verbruikt slechts 0,5 kW/h aan energie. De machinebouwer liet op de eigen stand de nieuwe automatisering voor de Micro5 zijn, de Feed5. Afhankelijk van de productafmetingen (maximaal 5 bij 5 bij 5 cm, passen er tot 1.200 werkstukken in het magazijn. Dat is goed voor dagenlange onbemande productie. Met de Renishaw RMP24-micro kan in zo’n 24/7 omgeving de maatnauwkeurigheid al in het bewerkingscentrum worden gecontroleerd. Bovendien kan men dat gebruik maken van de procesbewakingssoftware van Renishaw op basis van meetdata.

Meer oplossingen voor precisie verspanen van micro componenten vindt je half november op de Precisiebeurs in ’s Hertogenbosch. Zowel Renishaw als Oude Reimer, de vertegenwoordiger van Chiron machines, nemen hieraan deel.

Pin It on Pinterest