Made-in-Europe.nu
Mecatis

Chiron investeert met overname Mecatis in precisie-industrie

Chiron laat er geen gras over groeien. De machinebouwer neemt het Zwitserse Mecatis SA over. De Zwitsers bouwen zeer nauwkeurige bewerkingsentra voor onder andere de horloge-industrie én de medische en fijnmechanische precisie-industrie. Standaard zijn ze gekoppeld aan het online Factory5 platform.


Het is nog maar enkele weken geleden dat Chiron ingrijpende veranderingen aankondigde om zich beter te positioneren voor de toekomst. De verkoop van de fabrikant van verticale draaibanken Scherer Feinbau aan EMAG en nu dan de overname van Mecatis, brengen meer duidelijkheid in de keuzes die Chiron als groep maakt. Precisietechnologie in onder andere de medische en precisie-industrie. De belangrijkste machines van Mecatis passen precies onder de Chiron 08 reeks, de meest compacte CNC-bewerkingscentra tot nog toe die Chiron bouwt.

Precisietechnologie

Mecatis bestaat pas sinds 2007. Het ontwikkelt en bouwt machines voor het hoge snelheidverspanen (HSM) van microcomponenten, bijvoorbeeld uit de uren- en juwelenindustrie. Onder de merknaam Factory5 heeft de groep in 2017 een compleet platform rond de Micro5 machine gepresenteerd. Dit is een compact 4- of 5-assig bewerkingscentrum, met een herhaalnauwkeurigheid van 0,5 µm en een positioneernauwkeurigheid van 2 µm. Mecatis zegt over de machines (XYZ bereik van 78/56/50 mm) dat de vlakheid beter is dan 1 µm, cilindriciteit en parallelliteit beter dan 3 µm en de rechtheid beter dan 4 µm.

Industrie 4.0 platform

Van begin af aan zetten de Zwitsers in op Industrie 4.0. Speciaal voor de machines is er het Factory5 platform. Hieraan worden de machines gekoppeld. Partners bieden via dit platform zowel diensten, software als producten (bijvoorbeeld gereedschappen) aan. Mecatis heeft daarnaast voor de machines samen met Odoo een IoT box ontwikkeld waarmee het mkb de productieprocessen kan digitaliseren. Ook apps, bijvoorbeeld een EMS-systeem, van Odoo zijn op het platform beschikbaar.

Naadloos aansluiten op Chiron 08 lijn

De machine sluit precies aan de onderkant van het Chiron programma aan, de 08 lijn, “Met deze machines versterken we ons aanbod voor precisie- en medische industrie”, zegt Claus Eppler, directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij Chiron. De groep heeft nu een oplossing voor klanten die een compacte zeer dynamische machine zoeken. De overname betekent dat Mecatis verder gaat als Chiron Swiss SA. De productnaam Micro 5 en het platform Factory5 blijven behouden. Chiron gaat wereldwijd de verkoop en service doen.  

Pin It on Pinterest