Duidelijker kon Kees de Schipper van Rabobank Nederland het niet zeggen op de Precisiebeurs. Maakbedrijven in de hightech industrie die de groeikansen van de sector willen benutten, zullen de output per medewerkers moeten vergroten. Extra mensen aantrekken wordt onmogelijk.


“Wij verwachten dat er in 2035 zo’n 20% minder mensen beschikbaar zijn”, zo zei Kees de Schipper, sectormanager Industrie bij Rabobank het vorige week op de druk bezochte Precisiebeurs. “Als de sector de groei van de afgelopen tien jaar op peil wil houden, moet de arbeidsproductiviteit drastisch omhoog. Per gewerkt uur moet de productiviteit hoger.”


Precisiebeurs trekt een record aantal bezoekers

Kees de Schipper van Rabobank Nederland: productiviteit per gewerkt uur moet omhoog omdat er minder mensen beschikbaar zullen zijn tegen 2035.


Cleanliness

En deze groei is nodig, want de belangstelling van zowel de exposanten als de bezoekers voor de beurs is ongekend groot. Ruim 370 exposanten en meer dan 5900 bezoekers zijn recordcijfers. De thema’s automatisering en digitalisering kwamen terug in het aanbod, maar ook typische aspecten van de hightech industrie zoals cleanliness. Omneo gaat op dit vlak uitbreiden met een nieuwe lijn voor het reinigen van grote componenten. In december wordt al een nieuwe hal in gebruik genomen. LPW Reinigungssysteme gaat een Powerjet Compact CNp reinigingsinstallatie plaatsen bij Kusters. Binnen de Andra Tech Group is Kusters het cleanliness competence center. 2-S introduceerde op de beurs het nieuwe HIO-vrije reinigingsmiddel van Richard Geiss. Het Duitse chemieconcern heeft een speciaal productieproces opgezet om gemodificeerd alcohol voor dampontvettingsinstallaties HIO vrij te produceren en te verpakken.

Kusters, het cleanliness competence centre binnen de Andra Tech Group, investeert verder in High Purity reinigingssystemen.


Onbemand precisie frezen

Bejing Jingdiao trok onder andere de aandacht met een aantal voorbeelden van oppervlakte afwerking die de Chinese machinebouwer voor Apple toeleverancier Foxcon heeft gemaakt. De structuren worden in het oppervlak gefreesd, wat met hoge nauwkeurigheid gebeurt dankzij de IMIM technologie. Mark Camps van Machining Innovation heeft overigens onlangs samen met zes Europese verspanende bedrijven een bezoek gebracht aan een van de fabrieken van Jingdiao in China.


Koelsmeermiddelen managen

In de hightech industrie spelen koelsmeermiddelen tegenwoordig een belangrijke rol, met name in de onbemande productie. Louis Sommen en Ricardo van Staalduinen van Sommen EDM hebben onlangs uitgebreid in deze richting met de overname van Petroline. Een van de noviteiten van PetroLine is een emulsievulsysteem, PetroFill, dat het bad van meerdere CNC-machines automatisch op niveau houdt. Het systeem is PLC gestuurd waardoor het bad veel constanter op niveau gehouden wordt dan systemen die met een vlotter werken. Doordat er automatisch regelmatig wordt bijgevuld, voorkomt het systeem de typische koudeschok die onstaat als men plots een grote hoeveelheid water met emulsie gaat bijvullen. Dit zorgt onder andere voor een hoge maatnauwkeurigheid omdat de temperatuur van het koelsmeermiddel constanter blijft.

Precisiebeurs toont mogelijkheden van 3D printen


Additive manufacturing

Nieuw op de Precisiebeurs was dit jaar het AM for Production themaplein. Maar dat was niet de enige plek waar de bezoekers additive manufacturing oplossingen zag. NTS Norma liet de onderdelen op de reguliere stand zien, waarbij de nadruk lag op het 3D printen van lekdichte applicaties voor vloeistoffen. Onder andere werd er een 0,2 mm dunwandige demo-opstelling getoond die getest is op lekdichtheid bij een druk van 20 bar. Bij NTS Norma staan inmiddels twee MetalFab AM systemen van Additive Industries en werken er al zo’n vijftien medewerkers in de AM productie.

Een van de dunwandige producten die NTS Norma 3D print van titanium. Ze zijn lekdicht getest tot 20 bar druk.


Silicium carbide printen

Z3D Labs heeft de nieuwe M.A.T. 3D printer van 3D Ceram van Formnext direct meegenomen naar de Precisiebeurs. Deze Multi Additive Technology FFF printer wordt door het Nederlandse bedrijf onder andere gebruikt voor het printen met silicium carbide. Andere materialen volgen nog. De extruder in de M.A.T. kop kan verwisseld worden voor een CNC freesspindel om de geprinte onderdelen mechanisch af te werken, nog voor het sinteren als het materiaal nog minder hard zijn. Een derde technologie die gebruikt kan worden is robocasting met keramische materialen. Z3D Labs wil de machine vooral gaan gebruiken om haalbaarheidstesten voor klanten te doen en applicaties te testen.

Op de beurs printte de M.A.T. printer van 3DCeram silicium carbide. De extruder kan eenvoudig verwisseld worden voor een CNC-freesspindel en een unit voor robocasting met keramiek.


FOTO: KMWE was een van de deelnemers aan het druk bezochte AM for Precision plein op de beurs.

Pin It on Pinterest