Model Based Definition

Nu in Nederland een aantal grotere machinebouwers Model Based Definition omarmt, wordt het tijd dat softwareontwikkelaars de urgentie gaan voelen dat data gemakkelijker én beter in de keten gedeeld moeten kunnen worden. Dat is in een notendop de boodschap die de machinebouwers zullen brengen op het MBD Solutions Event.


Software developers listen to your customers. Met die prikkelende titel maken de sprekers van ASML, Thermo Fisher Scientific, Rademaker en Raith Group, die gezamenlijk het event aftrappen, duidelijk wat ze willen. De vier machinebouwers hebben elk hun eigen specifieke redenen waarom ze met MBD zijn gestart. De rode lijn is evenwel efficiencyverbetering in zowel het engineeringproces als het maken van de machineonderdelen en het vastleggen van kennis.


Met automatisering van het engineeringsproces – dankzij Model Based Definition – gaan we naar first time right en hebben we minder prototypes nodig

MBD
Dassault Systèmes is een van de softwareontwikkelaars die concrete toepassingen van MBD presenteert tijdens het event.


2D tekeningen nog nodig voor frezen en draaien

“Bij lasersnijden en zetten halen we de maten al direct vanuit het 3D model naar de lasersnijmachine. Bij draaien en frezen hebben we nog 2D tekeningen nodig”, zegt Teus van Vianen, manager R&D en Engineering bij Rademaker. Dit wil de machinebouwers veranderen, meer vanuit het 3D model met PMI data werken. De drijfveer hierachter is dat komende jaren nogal wat werkvoorbereiders met pensioen gaan. Nieuwe vakmensen vinden is lastig. “En je wilt de kennis die in de hoofden zit in modellen krijgen, dan kun je verder automatiseren. Daarom zien wij een sterke noodzaak om te investeren in MBD.”


Engineering automatiseren

Leo Broers, programmamanager bij ASML, ziet nog een andere reden: engineeringsprocessen automatiseren. Hij ziet wereldwijd OEM’s deze stap maken, bijvoorbeeld al in een vroeg stadium kostprijs analyses maken, geautomatiseerde tolerantie analyses en maakbaarheid van designs beoordelen. “Hierdoor gaan we meer first time right werken. We hebben minder prototypes nodig en we versnellen en verbeteren het engineeringproces. Toeleveranciers krijgen minder modellen met fouten; hun ingangscontrole van de 3D modellen vereenvoudigt dus. Er ontstaan voor de toeleverancier minder problemen in de opstart van een nieuw project. Dat laten we op MBD Solutions Event zien”, zegt Broers. Sinus Systems, een van de exposanten, presenteert hoe je met het CAD model tijdens de designfase al kostprijsberekeningen kunt maken en inzicht krijgt in de grootste kostenfactoren in een design.


STEP formaat nog niet perfect 

Een van de knelpunten is echter dat in de verspaning CNC-machines nog niet automatisch geprogrammeerd kunnen worden op basis van PMI data en een 3D model. Het probleem zit onder meer in het herkennen van toleranties. Zodra native CAD bestanden geconverteerd worden naar een STEP formaat, kan het zijn dat toleranties niet goed herkend worden. Deze moeten dus handmatig gecontroleerd worden, wat extra werk en foutkansen oplevert. De softwareontwikkelaars moeten daarom meer werk maken van een goede conversie naar het neutrale STEP-formaat, zeggen de machinebouwers.


Verbetering met STEP 242

“De stap die we nu moeten zetten, is dat we softwaremodellen maken die toeleveranciers echt kunnen gebruiken om hun processen te automatiseren”, zegt Leo Broers. De nieuwste versie van STEP242 als standaard en de nieuwste software die de CAD files vertalen naar STEP zijn enorm verbeterd. ASML heeft al volop testen hiermee gedaan. Leo Broers schat dat 95% van de informatie uit het 3D PMI model correct geconverteerd wordt. “Dit STEP 2.4.2 formaat is bruikbaar. Nog niet perfect maar we zien dat de standaard behoorlijk volwassen wordt.”


Concrete toepassingen

In het tweede deel van het programma van het MBD Solutions Event laten de softwareontwikkelaars zoals Open Mind Technologies, Dassault Systèmes, HighQA en Mitutoyo hun oplossingen zien. De middagsessie wordt afgesloten met onder andere praktijkcases van THF Technical Services en Jingdiao en Machining Innovations. Deze machinebouwer integreert eigen CADCAM technologie in de besturing van de CNC machine.

MBD Solutions Event vindt op 30 november plaats bij Mikrocentrum in Veldhoven. ASML presenteert tijdens het event de Roadmap van PMI naar het meetproramma met enkele muisklikken.


Pin It on Pinterest